Venczel József esszéverseny – 2020

Posted in Venczel József

A kommunizmus és a rendszerváltás emlékezete a fiatalok körében – Venczel Verseny 2020

 

A kommunista rendszer és annak bukása, a „89-es forradalom”, avagy a „rendszerváltás” immár az X generáció számára is egyre halványuló emlék, az Y-ok és Z-k számára pedig már inkább csak egy urban legend. Pedig ennek a jelenünkre nézve meghatározó korszaknak és a rendszerváltás eseményeinek az ismerete helyzetértékelésünk és jövőtervezésünk szempontjából is fontos.

Pályázatunk révén a rendszerváltás lokális történeteibe szeretnénk bepillantást nyerni, és egyúttal a bekövetkező változások értékelésére szeretnénk sarkallni a fiatalokat. Olyan esszé jellegű pályamunkákat várunk, amelyekből kiderül, hogyan emlékezik az 1989-es eseményekről a fiatalok szűkebb társadalmi környezete, helyi közössége, baráti köre vagy családja.

Mit hallottatok a szüleitektől, nagyszüleitektől a kommunizmusról, az 1989-es decemberi eseményekről?  Milyen változást hoztak családotok vagy szűkebb közösségetek életében az 1989-es decemberi események? Készítsetek egy interjút e kérdésekről egy szülővel, nagyszülővel, szomszéddal, és annak alapján írjatok egy esszét arról, hogy hogyan élte / élték meg a kommunizmus utolsó éveit, az 1989-es eseményeket és a rendszerváltás első évét! Próbáljátok meg összekötni a személyes történeteket a városotokban vagy falutokban zajló eseményekkel! A történtekkel kapcsolatos személyes véleményeteket is írjátok le, valamint azt is fogalmazzátok meg, mit kellett volna másként tenni, hogyan lehetett volna a rendszerváltás utáni változásokat jobb irányba terelni.

 

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit kell írni?

A verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyek terjedelme 1000–1500 szó között legyen, és amelyek a fenti vagy azokhoz kapcsolódó kérdésfelvetésre reagálnak.

Az esszéket a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében a verseny@socasis.ubbcluj.ro címre kérjük küldeni legkésőbb 2020. április 6-ig.

 

Miért éri meg pályázni?

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket a szociológia, antropológia és szociális munka szakokra. Az összes 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy e szakokra való felvételikor e jegye helyettesítse az érettségi jegyét.

A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak az Intézetünk által szervezett Szociológus Napok rendezvényre, ahol bemutathatják esszéiket.

A díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.

 

Jelentkezési űrlap

Venczel-szabályzat 2020