Facultate
Caută
Close this search box.

Florin Faje

Bio:

In Memoriam Florin Faje (15.10.1984 – 15.01.2020)

Florin Faje a fost unul dintre cei mai tineri și promițători membri ai Departamentului de Sociologie, de care ne-am despărțit cu durere în 15 ianuarie 2020. Deși a lucrat ca lector universitar mai puțin de șase ani (2014 – 2020), contribuția sa la dezvoltarea instituțională a facultății și lărgirea orizontului de cercetare științifică rămâne deosebit de valoroasă.

Florin s-a alăturat facultății noastre în septembrie 2014, după încheierea studiilor doctorale în sociologie și antropologie socială la Central European University (CEU) din Budapesta. Parcursul său de educație superioară a început la Cluj, fiind șef de promoție al uneia dintre primele generații de absolvenți ai programului nostru de licență în antropologie (2007). Preocupările lui pentru antropologia sportului și studiul naționalismului au prins rădăcini încă de atunci. Și-a continuat studiile de masterat și doctorat la CEU, menținând însă legătura cu alma mater atât pentru cercetările proprii, cât și pentru dobândirea de experiență didactică prin implicări ocazionale în munca cu studenții.

Florin a animat cercetarea etno-naționalismului în istoria socială a sportului și a formării statelor moderne, teza lui de doctorat analizând relația dintre instituționalizarea educației fizice și a programelor sportive și dezvoltarea statului național român în perioada interbelică (Playing to Win, Learning to Lose. Sport, Nation and State in Interwar Romania, teză de doctorat în Sociologie și Antropologie Socială susținută în 2014 la CEU, Budapesta, sub îndrumarea lui Dan Rabinowitz și a lui Don Kalb). Pornind de la o antropologie istorică a fotbalului și a cluburilor sportive clujene, care au marcat arenele sociale locale dincolo de gazonul stadioanelor, primele publicații ale lui Florin au problematizat legătura dintre etnicitate și diviziuni de clasă, dezvăluind mecanisme ce construiesc și alimentează pe de o parte tensiuni interetnice între români și maghiari în Transilvania, pe de alte parte un model de masculinitate combativ, instrumentalizat pentru disimularea inegalităților de clasă. Cercetările sale au continuat apoi în direcția explorării consecințelor locale ale unor procese globale de schimbări economice, sociale și culturale, concretizate, spre exemplu, în precarizarea unui segment important al forței de muncă în orașele devenite „poli de creștere” la nivel regional sau în importanța politică crescută a investițiilor în infrastructura autostrăzilor în contextul migrației transnaționale intense. Rezultatele acestei munci au fost doar parțial publicate, elaborarea lor fiind curmată brusc de stingerea celui care le-a inițiat.

Activitatea sa academică a fost recunoscută prin numeroase granturi și burse individuale câștigate pe plan național și internațional, printre care: ERSTE Social Research Fellowship (2015-2016), CEU-IWM Junior

Fellowship at the Institute for Human Sciences (IWM) Vienna (2012), Central European University (CEU) Doctoral Support Research Grant (2012). În calitate de membru al Centrului Interdisciplinar pentru Știința Datelor al Universității Babeș-Bolyai a participat la mai multe proiecte de cercetare contractate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (2019-2020).

La catedră, și ocazional pe băncile teraselor, Florin a tradus pe înțelesul studenților teoretizări nuanțate din antropologia economică și culturală, analizând dintr-o perspectivă critică fetișul dezvoltării și evoluțiile globale. Cursurile sale au fost foarte mult apreciate de către studenți, oferind temei nu doar pentru programele de Sociologie și Antropologie nivel licență, dar și pentru masteratele de Cercetare sociologică avansată și Analiza datelor complexe. Începând cu primăvara acestui an, Florin intenționa să ofere un curs opțional de Sociologia educației – din păcate acest lucru nu s-a mai putut întâmpla.

Dincolo de activitatea didactică curentă, Florin a coordonat programul Erasmus + al facultății, îndrumând cu răbdare și motivare studenții pe parcursul stagiilor de mobilitate academică și punând bazele mai multor de colaborări internaționale noi. Prin efortul și profesionalismul lui Florin facultatea a putut primi în vizită numeroși studenți și profesori străini, ceea ce a întărit conexiunile academice internaționale și a dinamizat și evenimentele publice extracurriculare.

Despărțirea de Florin a fost o pierdere imensă pentru câmpul universitar clujean iar publicațiile sale rămân o contribuție importantă pentru cercetarea sociologică și antropologică din România. Ne vom aminti de el cu bucurie și respect, încercând să rămânem alături de soția lui, dr. Neda Faje-Deneva, fiul lor Nikolay, părinții Florina și Sandu, fratele geamăn Ducu și mulți alți membri de familie și prieteni ce păstrează vie memoria lui.

Adresă:
Birou:
Email:

Publicații

Printre publicațiile sale cele mai importante, amintim:

2020. Sociologia și asistența socială în perioada interbelică la Cluj, În I. A. Pop et al. (eds.) Universitatea din Cluj in perioada interbelica. Volumul III, Cluj-Napoca: Presa Universitară Clujeană, pp. 179-210. (co-autori Călin Goina, Norbert Petrovici, Magyari Tivadar și Maria Roth)

2020. Revanșă fără revanșism: Cafenelele clasei de mijloc din Cluj. În C. State și D. Guțu (eds.) Hipsteri, bobos și clase creative, Chișinău: Ed. Cartier, pp. 273-301. (co-autor Norbert Petrovici)

2018. Sociological Approaches to Work in Romania since 1945. In P. Stewart et al. (eds) The Palgrave Handbook of the Sociology of Work in Europe, Palgrave/Macmillan, pp. 120-150. (co-autor Norbert Petrovici)

2018. România. In J.-M. De Waele et al. (eds) The Palgrave International Handbook of Football and Politics, Palgrave/MacMillan, pp. 245-264.

2016. Managing Furia Latina: The Making of a Romanian Football System and Style of Play. Nationalities Papers Vol. 44, No. 6, pp. 904-918.

2015. Playing for and against the Nation: Football in Interwar Romania. Nationalities Papers Vol. 43, No. 1, pp. 160-178.

2011. Football Fandom in Cluj: Class, Ethno-Nationalism and Cosmopolitanism. In D. Kalb and G. Halmai (eds.) Headlines of Nation, Subtexts of Class, Oxford: Berghahn Books, pp. 78-91.

2011. Communist Deviation, Critique and Self-critique: a Few Insights from Anthropology and History. Studia Universitatis Babes-Bolyai – Sociologia, Vol. 56, No. 2, pp. 109-122.

2009. Együtt és mégis külön. In J. Juhász and T. Krausz (eds.) Az új nemzetállamok és az etnikai tisztogatások Kelet-Európaban 1989 után. Budapest: L’Harmattan Kiado – ELTE BTK Kelet Európa Története Tanszék.

2009. Remembering Death, Remembering Life: Two Social Memory Sites in Budapest. Studia Universitatis Babes-Bolyai – Sociologia, Vol. 55, No. 1, pp. 123-142. (co-autor Alina-Sandra Cucu)

2007. “Cluj Is Us!”: Rivalry and Symbolic Conflict among Football Supporters in Cluj-Napoca, Studia Universitatis Babes-Bolyai – Sociologia, Vol. 53, No. 2, pp. 55-75.

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială