Cluster

Asociaţia Studenţilor Sociologi din România

CLUSTER se înfiinţează în 2001, la iniţiativa unor studenţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, iar în acelaşi an se formează şi Asociaţia Studenţilor Sociologi din Europa (ESSA). În data de 26 mai 2005, Asociația Cluster se constituie legal, cu sediul la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Str. 21 Decembrie 1989, nr. 128-130, Cluj-Napoca.
Scopul asociaţiei este promovarea sociologiei ca profesie şi, ca parte activă din societatea civilă, dezvoltarea relaţiilor durabile cu ONG-uri din diferite domenii, institute de cercetare socială şi alte asociaţii studenţeşti de pe plan naţional şi internaţional. Mai mult, conform statutului, asociația își rezervă dreptul de a reprezenta studenții în fața forurilor superioare, folosind toate demersurile legale prevăzute în Constituție.

Privitor la proiectele derulate de către Asociația Cluster, acestea se clasează în trei categorii: Tradiție, Mișcare studențească și Alte proiecte.

Tradiție

  • Recrutarea de noi membrii. Și anul acesta Cluster va organiza o sesiune de recrutare de noi membrii . Așadar,vă așteptăm într-un număr cît mai mare, și ce trebuie să știți este că recrutăm atât boboci, cât și studenți din alți ani de la nivel licență dar și master.
  • Ghidul bobocului sociolog. Acesta reprezintă o broşură cu informaţii utile orientării în spaţiul clujean, studenţesc şi academic a studenţilor de anul I.
  • Balul bobocilor. Pentru organizarea acestuia, încercăm ca în fiecare an să venim cu idei noi. În noiembrie 2010 am inlocuit vechea tradiție a alegerii Miss & Mister cu posibilitatea exprimării propriului talent, a propriei îndemânări. În noiembrie 2011, am ales Regele și Regina Balului, acesta desfășurându-se de altfel în stilul unui “American Prom”. Distracția este în fiecare an pe măsura așteptărilor, prețurile sunt exact pentru buzunarul unui student, iar ambientul plăcut. Și anul acesta ne dorim să vă surprindem cu o nouă idee, însă vom încerca în același timp să ținem cont de preferințele voastre.Alte tradiții ale Asociației Cluster sunt: organizarea unor activităţi de socializare pentru studenţii facultății noastre, sub forma serilor de Cluster Movie Night și Cluster Gatheringș; contribuirea la Ziua porţilor deschise sau organizarea Sesiunii de comunicări ştiinţifice studenţesti, ”Ecouri din Social”. Acest din urmă eveniment se desfăşoară la nivel naţional, atrăgând pe lângă participanţii de la diferite facultăţi ale Universităţii Babeş-Bolyai și studenți de la celelalte mari centre universitare din ţară. Lucrările se împart în două secţiuni și anume nivelul licenţă și nivelul master, aspect care are scopul de a facilita munca juriului (alcătuit din profesori ai Facultăţii de Sociologie din Cluj-Napoca) de a evalua prestanţa participanţilor.

Mișcarea studențească

Anul 2012 a reprezentat startul implicării active în mișcarea studențească a Asociației Cluster. Deși nu avem vechime în acest domeniu, în decursul anului universitar 2011-2012, am reușit să derulăm atât o campanie de informare a studenților Facultății de Sociologie și Asistență Socială cât și dezbaterea “Eu cu cine votez?” (având ca scop principal obținerea de informații legate de gradul de influență al sistemului de reprezentare studențească din universitate cât și facultate, asupra studenților facultății noastre). De altfel, am participat la trei dezbateri studențești, o conferință de presă, precum și la Conferința “Studenții din UBB – Educație și nevoi sociale”. Dovada aprecierii implicării noastre a fost premiul primit de Cluster pentru Implicare în Mișcarea Studențească acordat de către Organizația Studenților din UBB, cu ocazia Galei OSUBB.

Alte proiecte

Această categorie este formată din proiecte propuse de membrii activi ai Cluster, pe parcursul unui an universitar. Câteva exemple pot fi: Student Party, Campania 2% sau Concursul Cluster Logo.
În ceea ce privește planurile de viitor, cel mai îndrăzneț proiect al nostru este Centrul Studențesc de Cercetare Socială. Acesta este un proiect implementat la nivel local cu promovare la nivel naţional, iar scopul acestuia este de a contribui la dezvoltarea academică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor prin construirea unui cadru care să favorizeze posibilitatea de a face cercetare socială, prin voluntariat, în vederea identificării de probleme, propunerea de strategii de intervenţii şi transmiterea rezultatelor forurilor superioare de decizie după caz, totul cu privire la probleme cu care se confruntă tinerii.
Membrii CLUSTER sunt majoritatea studenţi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială în Cluj-Napoca, în toţi anii de studiu, dar şi studenţi la alte facultăţi ale Universităţii Babeş-Bolyai, masteranzi (în Cluj-Napoca şi în străinătate), doctoranzi şi, de asemenea, absolvenţi ai facultăţii (integraţi pe piaţa forţei de muncă).
Pentru a afla mai multe despre ceea ce facem noi, pentru a ne cunoaște mai bine ne găsiți pe facebook la http://www.facebook.com/Asociatia.Cluster .