Număr de credite: 6
Cod: AMR9114
Predare: curs 1h, seminar 2h
Limba de predare: română
Tip: curs opţional, semestrul 2, Masteratul Asistenţă socială în spaţiul justiţiei. Probaţiune şi mediere
dr. Corneliu I. Loghin
CURS şi SEMINAR
- Sistem social și interacțiune socială, conflict și stare, situație, relație de tip conflictual, sisteme de normare și relația acestora cu conceptul de libertate, comportament normal și normalizat, comportament conform, deviant, delicvent în cadrul relațiilor sociale. Răspunderi și responsabilități antrenate de atitudini, comportamente și rezultate ale acestora – concepte, definiții, caracteristici, relații între acestea.
- Managementul de conflict și conceptul de justiție – definiții, caracteristici, modele/sisteme conceptuale, strategii utilizate, metode de eficacizare și eficientizare a sistemelor și proceselor de soluționare a conflictelor.
- Sistem de justiție dezvoltat pe baza conceptului clasic/retributiv/competitiv, conceptul de pericol social/nivel ridicat de gravitate al faptei și conflictul de tip penal – concepte, definiții, caracteristici, relații, rezultate posibil de obținut, avantaje și dezavantaje.
- Sistem de justiție dezvoltat pe baza conceptului restaurativ în managementul de conflict – concepte, definiții, caracteristici, relații, rezultate, avantaje și dezavantaje.
- Metode alternative de management al conflictelor (Alternative Dispute Resolution –ADR) -concepte, definiții, caracteristici, relații, rezultate posibil de obținut.
- Comunicarea ca metodă de administrare și/sau soluționare a conflictelor – comunicarea structurată, eficientă, competitivă și cea colaborativă, eficace și eficientă – concepte, definiții, caracteristici comune și de diferențiere, relații între acestea, proceduri, rezultate ce pot fi obținute.
- Facilitarea administrării și/sau soluționării de probleme și cea utilizată în managementul de conflict prin metode alternative – concepte, definiții, caracteristici comune și diferențe, relații, proceduri, rezultate ce pot fi obținute ca urmare a utilizării acestor tipuri de procese.
- Negocierea – clasică/pozițională/competitivă și negocierea colaborativă/bazată pe nevoi, interese și principii și utilizarea acestora în managementul de conflict – concepte, definiții, caracteristici comune și diferențe, proceduri, relații între acestea, rezultate ce pot fi obținute.
- Medierea conflictelor – concepte, definiții, modele, caracteristici, conținut procedural, relații între acestea, rezultate ce pot fi obținute.
- Concilierea și arbitrajul –metode alternative de administrare și soluționare a conflictelor – concepte, definiții, modele, caracteristici comune și diferențe, relații, proceduri, rezultate ce pot fi obținute ca urmare a utilizării acestora.
- Modele de administrare și/sau soluționare a conflictelor de tip restaurativ – judiciare și/sau extrajudiciare, cu diferite nivele de impact restaurativ, utilizând una sau mai multe metode alternative de soluționare a conflictelor (de baza sau hibrid) – prezentare a modelului, a metodei/metodelor pe care acestea se bazează, a caracteristicilor modelului și inventarului de activități, identificarea elementelor și caracteristicilor care determină existența caracterului restaurativ, identificarea instrumentelor utilizate în cadrul modelului prezentat, nivel de impact restaurativ, avantaje și dezavantaje pe care acestea le prezintă.
Bibliografie curs:
A. Referinţe principale:
B. Referinţe suplimentare:
Norme în medierea conflictelor
Legislatie în medierea conflictelor1. Recomandări ale Consiliului Europei si Parlamentului European – obligatorii pentru statele membre CE 1.1. Recomandări cu caracter tehnic, care au în vedere realizarea de legături procedurale între sistemul clasic de justiţie şi cel alternativ.
1.2. Recomandari care introduc sistemul alternativ de solutionare a disputelor in sistemele social-administrative
1.3. Recomandari privind medierea diferitelor tipuri de conflicte
2. Legislatie privind medierea disputelor, in Romania (vezi www.cmediere.ro) – obligatorii la nivel naţional
3. Norme si dispozitii elaborate de Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare, Unitatea de Cercetare si Servicii Tehnice – obligatorii pentru profesionistii din domeniu
4. Norme elaborate Consiliul de mediere;
Consiliul Europei și Comitetul Miniștrilor, Portalul european de e-justiție |
CURS
Metode de evaluare
- 50 % – Evaluare pe baza prezenței și a activității desfășurate
Criterii de evaluare:
- Prezenţa activă la curs
- Elaborarea unui proiect de seminar cu temă comună tuturor studenților (T2)
SEMINAR
Metode de evaluare
- 50% – Raportul de practică
Criterii de evaluare
- Prezenţa activă la seminari
- Elaborarea şi susţinerea unui proiect de seminar cu temă la alegere (din cadrul celor propuse la prima întâlnire de curs) (T1)
Standard minim de performanţă
- Elaborarea, prezentarea, susținerea și predarea unui proiect de specialitate cu temă la alegere (dintr-o sumă de teme propuse în acest scop – T1)
- Elaborarea și predarea unui proiect de specialitate cu temă dată (T2) aplicând informații, înțelegeri și abilități specific domeniului.
- Prezența și activitatea studentului în cadrul activităților de surs și seminar – absolvirea cursului este condiţionată de participarea la minimum 50%+1 din numărul cursurilor și a seminariilor
Obiective generale
- Cunoașterea, înțelegerea conceptelor, teoriilor, modelelor și metodelor de bază ale domeniului și ale ariei de specializare; utilizarea lor adecvată în comunicarea profesională
- Utilizarea cunoștințelor de bază pentru explicarea și interpretarea conceptelor, metodelor și modelelor în scopul înțelegerii, administrării și soluționarea de stări și/sau situații de tip conflictual din spațiul social
Obiective specifice
La finalizarea cu succes a acestei discipline, studenţii vor fi capabili să:
- Identifice comportamente ale persoanelor implicate, afectate și interesate de stări și/sau situații de tip conflictual pe baza conceptelor specifice sistemelor de justiție restaurativă și metodelor alternative de management al conflictelor
- Descrie stări și situații de tip conflictual ce pot fi administrate și/sau soluționate prin utilizarea sistemului conceptual, modelelor și instrumentelor specifice justiției restaurative și metodelor de management de conflict de tip alternativ
- Descrie metode și modele de tip restaurativ și alternativ ce pot utilizate în managementul stărilor și/sau situațiilor de tip conflictual
- Utilizeze conceptele fundamentale ale managementului de stări și/sau situații de tip conflictual prin utilizarea conceptelor, metodelor și modelelor de tip rstaurativ și alternativ
- Analizeze stări și situaţii de tip conflictual.