Humán erőforrás

A humán erőforrás területén képzett szakember ahhoz ért, hogy a gazdasági vállalkozásokban, szervezetekben, intézményekben az egyes feladatokra hogyan válasszák ki az arra legalkalmasabb embereket, a vállalatok a leghatékonyabban gazdálkodjanak a munkaerővel, mint a gazdasági tevékenység sikerének fontos tényezőjével, a vállalatban dolgozók a lehető legjobban szervezve, harmonikus viszonyok között dolgozzanak a maguk és a vállalat javára. A nagyobb vállalatokban, intézményekben működik Humán Erőforrás osztály, részleg.

A humán erőforrás szakértőjének átfogó szociológiai, gazdasági, pszichológiai tudása van. Fontosabb tantárgyak: HR menedzsment, szervezeti és vállalati menedzsment, kisvállalkozások szervezése, a munkaerő felmérése, tesztelése, karrier orientáció és tanácsadás, arculatépítés és PR, EU-s projektek, közösségi rendezvényszervezés, marketing, konfliktus-menedzsment, közigazgatási alapismeretek, társadalmi problémák, számítógépes adatfeldolgozás és elemzés.

E szak végzősei is megszerzik a szociológiai munkához kapcsolódó fő kompetenciákat. A HEM képzés keretében meg lehet szerezni a társadalmi marketing szakirány képesítést, amely szervesen kapcsolódik a humán erőforrás szakértő képzettségéhez.

E szakirány ötvözi azokat a gyakorlati ismereteket és technikákat, amelyek a társadalom gazdasági életképességének a megteremtéséhez nyújtanak hatékony megoldásokat. A társadalmi marketing szakirány olyan tanácsadói, szervezői, mediációs, közösségművelési, régió-fejlesztési, pályázat-író és projektkezelő tevékenységekre készít fel, amelyek nélkülözhetetlenek az önkormányzatok, közigazgatási szervek, non-profit intézmények, érdek képviseleti szervezetek és a piaci intézmények, vállalkozások hatékony és produktív működtetéséhez. A gyakorlati ismereteken alapuló képzés olyan készségek és kompetenciák fejlesztésére fókuszál, amelyek elsajátítása révén érdemben hozzájárulhatsz a társadalmi környezeted életminőségének javításához.

 A szerzett diplomával betölthető specifikus szakmák: humánerőforrás szakértő, munkaerő-piaci elemző, csoportépítő (teambuilding) tréner, szakfelügyelő (inspektor) a szakmai képzés, értékelés és szelekció területén, szakmai kompetencia értékelő, munkaerőt rekrutáló és integráló elemző/szakértő, bérezési rendszer-elemző, személyzeti átképzési tanácsadó, társadalmi kapcsolatok szakértője, általános közgazdasági és marketing tanácsadó/szakértő/szakfelügyelő (inspector)/ referens/közgazdász, közigazgatási tanácsos (hivatalnok).

Lásd még: http://www.rncis.ro (ocupaţie: specialist resurse umane)