PRACTICA PROFESIONALĂ – HIDDEN GALLERIES

Publicat în Anunțuri, Practica

 

Posibilitate de practică profesională pentru studenţii specializărilor Sociologie, Antropologie şi Resurse Umane, nivel licenţă şi master.

Partener de practică: Cork University College London

Tutore: cercetător dr. Gabriela Nicolescu, Cork University College

 

ÎNSCRIERE PRIN E-MAIL: gabriela.nicolescu@ucc.ie

DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE: 18 NOIEMBRIE 2019

PRIMA ÎNTÂLNIRE: Marți 19 Noiembrie, ora 9: 30, Arhiva Universității Babeș-Bolyai (Str. Teodor Mihali nr. 58-60, Cluj-Napoca (Sediul FSEGA)

 

Desfășurător al orelor de practică în arhive și galerii de artă

 

Ne bucurăm că sunteți interesați să faceți practică în cadrul proiectului de cercetare Creative Agency and Religious Minorities: ‘Hidden Galleries’ in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe! Munca voastră practică va combina cercetarea individuală în arhive, cercetarea de teren în echipă (în comunități sau în spațiul expozițional), și explorarea limitelor de comunicare a rezultatelor proiectului atât on-line cât și off-line pe parcursul lunilor Noiembrie și Decembrie 2019. În timpul acestor două luni veți fi rugați să scrieți căteva paragrafe și să le trimiteți pe adresa gabriela.nicolescu@ucc.ie. În felul acesta, în Ianuarie 2020, când va fi termenul de scris un raport de  maxim 3000 de cuvinte vă va fi ușor să revizitați ceea ce ați gândit și scris în prealabil (vedeți bibliografie mai jos + prezentarea în Power Point despre Arhive făcută în Aprilie 2019).  În ceea ce scrieți vă rugăm să includeți informații din bibliografia obligatorie și din cea opțională (vedeți mai jos).

Cei care s-au înscris pentru practică în acest proiect sunt rugați să facă următorii pași:

 

I. ARHIVA DIGITALĂ (3 h) – SCOP ȘI INFORMAȚIE

3 h – Vizitați on line arhiva digitală a proiectului Hidden Galleries.eu. http://hiddengalleries.eu/digitalarchive/s/en/item. Trimiteți un e-mail către gabriela.nicolescu@ucc.ie în care descrieți într-un paragraf (maxim două) despre ce credeți voi că este această arhivă și un alt paragraf în care specificați dacă este o intrare/ text + imagine care vă atrage atenția și de ce.

 

II. ARHIVA MATERIALĂ (8h) – ACCES ȘI INDEXARE (ORDONARE)

4h + 4h: Marți 19 Noiembrie, ora 9: 30 – sau în săptămâna 11-15 Noiembrie (fără cercetătorii din proiect), Arhiva Universității Babeș-Bolyai (Str. Teodor Mihali nr. 58-60, Cluj-Napoca (Sediul FSEGA).

Doamna Emilia Cismaș de la Arhiva Universității vă va face o introducere despre specificitatea fiecărei arhive și a cazului Arhivei Universității, despre accesului și ordonare a materialelor de arhivă. Cei care doresc pot rămâne, sau se pot reîntoarce în altă zi pentru alte trei ore să vadă dacă găsesc o imagine despre care pot scrie jumătate de pagină. Care este raportul text – imagine în arhive? Ce primează? De ce?

(opțional) vizită la Muzeul Universității Babeș-Bolyai, Str. Mihail Kogălniceanu, nr 1)

 

III. TRAINING CERCETARE ÎN EXPOZIȚIE (15 h= 2h + 3h+ 7h + 3h) – PREZENTARE EXPOZIȚIE/ PROIECT CERCETARE și PREGĂTIRE ÎN DISCUȚIILE CU VIZITATORII, NOTE DE TEREN

2 h: Miercuri 20 Noiembrie, orele 15.00 – 17.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr 30. Această întâlnire este foarte importantă. Veți fi familiarizați cu cele patru camere/ teme în expoziție – diferite subiecte tratate, diferite posibile reacții ale vizitatorilor și cum îi puteți îndemna să completeze cardurile de feedback (trimitem atașat Feedback cards). Puteți ajuta cu alte aspecte organizatorice (afișe, invitații, expoziția de la Biblioteca Central Universitară).

3 h: Joi 21 Noiembrie, orele 16.00 – 19.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr 30. Lansarea expoziției – sunteți invitați să ajutați la participați, să ajutați la completarea cardurilor, discuții cu vizitatorii.

În pauze, sau la sfârșitul zilei de Joi 21 Noiembrie sunteți invitați să scrieți notițe de teren despre interacțiunea cu vizitatorii, ce povești ați auzit? Reacții/ indiferență?  Fragmente din aceste notițe vor putea fi incluse în raportul final.

7h: Vineri 22 Noiembrie, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr 30 și apoi la Casa Libertății Religioase, B-dul 21 Decembrie nr 14. Participarea la o întâlnire cu presa (10.00-12.00) apoi discuții despre alte evenimente și prezența pe social media (15.00-17.00). De la orele 17.00 la orele 20.00 sunteți invitați la prima proiecție de filme la casa Libertății Religioase, B-dul 21 Decembrie nr 14 – unde puteți distribui feed-back cards și să îi rugați pe cei care nu au văzut expoziția să meargă să vadă.

3h: Sâmbătă 23 Noiembrie, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr 30  A doua proiecție de filme, de data aceasta la muzeu, discuție cu vizitatorii (15.00-18.00)

 

IV. CERCETARE în EXPOZIȚIE ( 20 h= Săptămâna 25 Noiembrie – 5 ore, Săptămâna 2 Decembrie – 5 ore, Săptămâna 9 Decembrie – 5 ore, Săptămâna 16 Decembrie – 5 ore)

Împreună cu studenții vom elabora un plan în care aceștia vor merge o dată sau de două ori pe săptămână la Biblioteca Central Universitară și la Muzeul de Artă singuri sau în grupuri de 2-3 pentru a distribui Feedback cards, pentru a vorbi cu vizitatorii în paralel cu pasul V (vezi mai jos).

Cine vine să viziteze expoziția? Cu ce rămâne după vizitare?

Personalul din muzeu cum se raportează la ce este expus? Ce comentarii apar, cum analizăm indiferența, tăcerea?

 

V. A. CERCETARE ANTROPOLOGICĂ/SOCIOLOGICĂ PE SOCIAL MEDIA (12 h = Săptămâna 25 Noiembrie – 3 ore, Săptămâna 2 Decembrie – 3 ore, Săptămâna 9 Decembrie – 3 ore, Săptămâna 16 Decembrie – 3 ore) – în paralel cu pasul IV – vezi mai sus. SAU!!!!

     B. DIGITIZARE ARHIVA MATERIALĂ (12 h la Arhivele Universității – vezi pasul II).

a. Pe social media (Facebook sau/și Twitter) studenții sunt invitați să posteze o dată pe săptămână povestind câte ceva din ce le spun vizitatorii în expoziție. Pentru evidenta postarilor si pentru ghidaj, sunt invitati sa dea like la pagina proiectului si sa mentioneze @HiddenGalleriesERC …. Studentii pot crea un profil Instagram.

În contextul în care Social Media (Facebook, Twitter si poate Instagram) este folosita în România, și în Cluj – cum sunt percepute postările lor? Ce comentarii vor apărea? (entuziasm, critică, sau indiferență)?

Cum analizăm cele trei stări – antropologia/ sociologia social media.

b. Practică la Arhivele Universității – Aceia dintre studenți care nu au profil de Facebook sau nu vor să facă etnografie a social media, pot face cele 12 ore de practică la Arhivele Universității. Ce presupune digitizarea arhivelor? Cum va fi digitizată Arhiva Universității? Care este legătura dintre digitizare și acces? Puteți compara ce vedeți la Arhiva Universității cu Arhiva Digitală a Proiectului Hidden Galleries?

 

BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE

Banu, Florian. 2005. Adevăr și ficțiune în arhivele securității. În „Analele ştiinţifice ale Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi”, seria Istorie, tom LI, 2005, p. 375-392

Vățulescu, Cristina, 2017. Capitolul I din ”Cultură și Poliție Secretă în Comunism,” Editura Polirom.

Verdery, Katherine, 2018. Introducere sau Capitolul I dinViața mea ca spioană, Editura Vremea.

OPȚIONAL

Miller (et all.) Capitolul Politics. În ”How the World Changed Social Media,” UCL Press Open Access – Free Download, pp. 142-155. https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/1474805/1/How-the-World-Changed-Social-Media.pdf

CNSAS – O bibliografie selectivă a istoriei securității. http://www.cnsas.ro/documente/arhiva/Bibliografia%20selectiva%20a%20Securitatii.pdf