Vă invităm la un nou seminar de cercetare al departamentului de sociologie care este, în același timp, și lansarea cărții Cristinei Irian, Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă (Tritonic, 2024). După prezentarea Cristinei vor comenta pe scurt studenții Anca Bîrnoiu (FSPAC) și Alexandru Tucaliuc (CSA-FSAS). Discuția va fi moderată de Oana Mateescu.
Arta în stradă: Dinamica ocupării zidurilor cartierului Via della Viola, Perugia
Cristina Irian
Această cercetare desfășurată în 2016 explorează dinamica spațiului urban în cartierul Via de la Viola din Perugia, Italia, concentrându-se pe interacțiunile dintre actorii locali și impactul lor asupra producției de spațiu și a obiectelor de artă. În fața provocărilor sociale din anii 1990, un grup de tineri a inițiat un proiect pentru transformarea vieții cartierului prin artă. În urma unor negocieri cu proprietarii clădirilor din zonă, au transformat străzile într-o „galerie de artă” în aer liber, susținând ideea că strada ar trebui să devină o casă pentru locuitorii săi.
Interacțiunile dintre artiștii implicați, Asociația „Fiorivano le Viole” și comunitatea locală au generat o „galerie-traseu” ce a facilitat comunicarea între diverse grupuri de interese. Cu toate acestea, anumite lucrări au fost distruse sau mutate din cauza interacțiunilor cu unii locuitori. Lucrările expuse în stradă, variind de la graffiti la obiecte de artă „de interior”, precum tablourile, reflectă adaptarea artiștilor la dinamica interacțiunilor din spațiul urban. Această cercetare evidențiază contribuția semnificativă a relațiilor dezvoltate în cadrul proiectului și a tensiunilor la formarea spațiilor și dinamicilor obiectelor de artă în stradă.
Cristina IRIAN este research based artist, cercetător în arte vizuale, curator care lucrează cu colecții, arhive fotografice și materiale multimedia. A studiat sociologie (Trento & Regensburg), antropologie vizuală (București & Perugia) și este doctor în arte vizuale al UNARTE București. Cristina lucrează în proiecte care includ documentarea vizuală, identificarea, recuperarea și promovarea patrimoniului cultural în România, proiecte multimedia și artă publică. Printre proiectele la care a colaborat se numără: Dacia 50 – o etnografie a autoturismul Dacia la 50 de ani, Fântânile Olteniei – o cartografiere a fântânilor comunitare din sudul României, Arhive poVestite – recuperare și promovare a unor arhive fotografice private. Cristina a participat cu fotografii la peste 35 de expoziții în România și în străinătate, inclusiv Bosnia-Herțegovina, Croația, Portugalia și Ungaria și este membru al platformei Futures. De asemenea, este autoarea volumelor Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală (2022) Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă (2024), publicate de editura Tritonic.