Facilitatori: Radu Neag, trainer comunicare, Veronica Mateescu, lector univ. dr. FSAS, psihoterapeută
Teama de a vorbi în public este una dintre cel mai des întâlnite forme de anxietate socială, cunoscută și sub numele de glosofobie. Aceasta poate avea intensități diferite, variind de la ușoară neliniște la o teamă paralizantă și o panică intensă în a vorbi în fața altor persoane sau în public. Vorbitul în public poate ajunge să fie acompaniat de tremurat, transpirații, bătăi rapide ale inimii, greață, senzații de leșin, gânduri negative despre performanța personală, preocupare excesivă că se va uita discursul, frică intensă de eșec sau umilire.
Printre cele mai comune cauze sunt: rușinea, teama de a fi judecat/ă, frica de a spune ceva greșit, frica de expunere, experiențele negative anterioare, perfecționismul, lipsa de experiență.
Evitarea situațiilor care necesită vorbitul în public poate deveni cu ușurință una dintre strategiile de coping. Însă eliberarea pe moment de presiune și trăiri negative poate duce, în timp, la blocarea dezvoltării personale, la ratarea unor experiențe de învățare și a unor oportunități de creștere pe plan personal și profesional.
Cum pot depăși/gestiona frica de a vorbi în public?
Strategiile sunt diferite pentru fiecare, dar se reduc de fapt la exercițiu și autocunoaștere. Pe mine mă ajută integrarea contextului (sala, publicul, obiectivul discursului), notițele cu cuvinte cheie, umorul și două certitudini: publicul nu are nici timp nici chef să-și procure tomate, ouă sau pietre; un eventual căscat nu a omorât niciodată pe nimeni.
Hai sa vedem împreună care pot fi strategiile tale!