Despre crearea unei națiuni “sănătoase” în România
Vă invităm la atelierul “Eugenie, igienă socială și biopolitică: despre crearea unei națiuni ‘sănătoase’ în România” coordonat de Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University și moderat de Irina Culic (UBB).
Atelierul aduce în discuție câteva teme centrale ale modului în care puterea statală a fost configurată în societatea românească: eugenie, igienă socială și biopolitică. Sprijinul pentru eugenie acordat de elitele românești în România nu a fost un simptom al rasismului (deși unii dintre eugeniștii români sunt notorii pentru rasismul lor), ci era în principal expresia dorinței lor de a proteja corpul național prin controlul funcțiilor sale biologice și sociale. La baza programului eugenic românesc a fost ideea unei națiuni “sănătoase” şi nu ideea de “rasă superioară”. Spre exemplu, în cadrul expoziţiilor publice organizate în România în perioada de modernizare și consolidare a puterii statale erau frecvent tematizate subiecte legate de copil şi familie, de la alăptat până la educaţia eugenică: părinţii erau informaţi despre importanţa eredităţii, a bolilor congenitale, a bolilor venerice, despre importanţa familiei pentru stat şi naţiune. În acest atelier vom discuta aceste proiecte eugenice şi ambiţii biopolitice, care au caracterizat şi în România, ca peste tot în lume, istoria secolului al XX-lea.
Pentru înscriere și pentru primirea materialelor ce urmează să fie discutate în cadrul atelierului, vă rugăm să scrieți un e-mail lui Florin Faje (florin.faje@gmail.com) sau lui Sorin Gog (sorin.gog@gmail.com). Atelierul se va desfășura în data de 25 Octombrie, ora 15:00, Sala 13 din sediul Facultății de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB, Str. Dostoievski (fosta Plugarilor) nr. 34.
Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici: https://www.facebook.com/