În luna mai, seminarul de cercetare al Dept. de Sociologie tratează o temă cat se poate de actuală: platformele digitale și relațiile de muncă pe care acestea le generează. Vă invităm să participați la prezentarea lui Cosmin Popan și la discuția de după, moderată de Oana Mateescu.
Ultimul deceniu a scos la iveală o nouă categorie de muncitori mobili ale căror servicii au devenit comune și adeseori indispensabile populațiilor urbane. Fie ei șoferi de taxi Uber sau Bolt sau livratori de mâncare pentru Glovo, Deliveroo sau Tazz, muncitorii și muncitoarele de platformă reprezintă o nouă categorie de mini-antreprenori pe care dezvoltările tehnologice și flexibilizarea muncii în epoca neo-liberală i-au replicat la scară largă în majoritatea orașelor de pe glob. Această prezentare relevă rezultatele unei cercetări etnografice desfășurată pe o perioadă de cinci ani alături de curieri de mâncare în trei orașe europene: Manchester (Marea Britanie), Cluj (România) și Lyon (Franța). Studiul analizează modul în care discursul antreprenorial pe care mulți lucrători de platformă l-au interiorizat de-a lungul acestor ani se dovedește înșelător, în timp ce vulnerabilitatea și precaritatea acestor job-uri devine tot mai evidentă. Managementul algoritmic care dictează ritmul muncii acestor lucrători ascunde nu doar o relație de subordonare care invalidează mitul antreprenorial, ci și o gestiune opacă, discreționară și incontestabilă a muncii. Într-un context de rapidă recompoziție a forței de muncă spre o populație masculină migrantă, prezentarea de față expune subiectivitățile emergente ale lucrătorilor de platformă.
Cosmin Popan este sociolog și cercetător post-doctoral în cadrul Maison de la Création et de l’Innovation, Universitatea Grenoble Alpes, Franța, unde studiază imaginarul migranților Vest-Africani. A obținut un doctorat la Universitatea din Lancaster în 2018 și a fost cercetător post-doctoral al Universității Manchester Metropolitan. Centrele sale de interes sunt: mobilitățile urbane, sociologia migrației, sociologia muncii, sociologia digitală.
Image credit: Ionuț Dulămiță