Vă invităm la primul seminar de cercetare al departamentului de Sociologie din acest semestru. Prezentarea, sustinuta de Andrei Gudu si Maria-Luiza Apostolescu, se situează critic și interdisciplinar la intersecția a trei teme presante (muncă, migrație și platforme digitale). Ea va fi urmată de o discuție moderată de Oana Mateescu (FSAS).
Aceeași sală de seminar va găzdui două expoziții de fotografie despre experiențele migrației în Europa: Röszke, 2015: the lock-in; Lesbos, the shame of Europe (coordonator Attila Piróth).
Precaritate dublă la intersecția imigrației și muncii de platformă: o analiză a vulnerabilităților și exploatării muncitorilor
În ultimii 5-7 ani, România a asistat la creșterea concomitentă a două fenomene majore: munca pe platforme digitale și imigrația din afara UE. Munca gig, caracterizată prin precaritate, a devenit o formă modernă de supraexploatare a muncitorilor, care afectează în principal persoanele vulnerabile (tineri, șomeri, muncitori fără studii superioare).
Însă, odată cu imigrația, se adaugă un strat suplimentar de vulnerabilitate. Influxul de muncitori din Asia de Sud-Est către România și Europa de Est ilustrează clar acest fenomen. Dacă în 2018 România elibera 15.000 de permise de muncă pentru lucrători din afara UE, acest număr a explodat, ajungând la un record istoric de 140.000 în 2023. Aceștia au mai puține drepturi decât muncitorii români, sunt mai exploatați și mai neputincioși în fața abuzurilor.
Lucrarea își propune să analizeze intersecția dintre aceste două fenomene din perspectiva exploatării muncii și a vulnerabilității sporite a migranților. Vom discuta mai întâi de ce și cum am ales acest subiect, abordând cercetarea activistă și jurnalistică, urmând să explorăm cele două fenomene din punct de vedere statistic, legislativ, precum și problemele aferente. În final, vom oferi câteva direcții pentru a răspunde la întrebarea „ce este de făcut?”.
Andrei Gudu este jurnalist independent, scrie despre politici economice, piața muncii, urbanism și sustenabilitate. Articolele sale au fost publicate de către VICE Romania, PressOne, Mindcraft Stories, precum și în engleză pe Vice.com. A studiat Dreptul și Filosofia la Universitatea din București.
Maria-Luiza Apostolescu este cercetătoare independentă în politici publice și activistă politică în București unde colaborează cu Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL). A contribuit la o serie de proiecte de cercetare, de la financiarizarea sectorului imobiliar, la securitatea alimentară și adaptarea la schimbările climatice. A studiat economia, dezvoltarea internațională și științe ale mediului la Sciences Po Paris.
Cei doi au lucrat împreună la o serie de proiecte axate pe impactul capitalismului asupra modelelor de migrație din România și dezvoltărilor urbane din suburbiile bucureștene.
Imagine: Meci amical de fotbal Nepal vs Nepal, Parcul Armătura, 6 oct. 2024 (George Zamfir)