Facultate
Caută
Close this search box.
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Proiecție film documentar „Romii nu sunt gunoaie”

decembrie 16, 2022 @ 4:00 pm

Acest eveniment este conexat cu data de 17 decembrie, când se împlinesc 12 ani de la evacuările forțate de pe strada Cantonului, când zeci de familii rome au fost mutate ilegal în Pata Rât.
Filmul este o reconstituire a videoclipurilor realizate în ultimul trimestru al anului 2016 de către Fundația Desire în cadrul campaniei „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” care și-a propus atât să conștientizeze cum funcționează rasismul de mediu, cât și să utilizeze diferite instrumente ale luptei împotriva acestuia. Firul roșu al scenariului este țesut din legăturile dintre modul în care proximitatea rampelor de deșeuri ale municipiului Cluj-Napoca afectează locuitorii din colonia Dallas, de pe str. Cantonului și din zona caselor modulare, ele împreună formând zona Pata Rât. Dar filmul înglobează și părerile informate ale unor personalități cunoscute din Cluj (printre ele și activiști pentru locuire), dar și din România și din alte țări, precum și prezentarea unora dintre acțiunile campaniei “Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie”.
Epilogul filmului este chiar videomontajul prezentat la evenimentul din 17 decembrie 2016 “Pata rămâne a tuturor”. Filmul #Romiinusuntgunoaie demonstrează că rasismul de mediu funcționează în diverse feluri: prin efectul apropierii geografice a zonei de locuit de un sit poluat, sau cel al muncii făcute în acest perimetru, care pune în pericol nu doar sănătatea, ci și viața oamenilor; prin asocierea simbolică a gunoiului transportat în afara orașului care contează, cu persoanele de etnie romă sărăcite sau, altfel spus, prin inferiorizarea lor ca persoane, ca etnie, precum și ca lucrători; prin desconsiderea locuirii în acest perimetru atât de către instituțiile publice și cât și de firmele care își fac profit din industria deșeurilor, astfel încât condițiile de locuire sunt menținute aici în subdezvoltare infrastructurală, informalitate, nesiguranță și supraaglomerare; prin plasarea locuitorilor din această zonă în categoria solicitanților neeligibili sau a celor care nu pot să adune suficient punctaj pe grila meritocratică a primăriei pentru a li se repartiza o locuință socială.
Campania “Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” a fost susținută de Roma Initiative Office/ Open Society Foundations.
INTRARE LIBERĂ
CÂND?
Vineri, 16 decembrie, ora 19:00
UNDE?
Strada Dostoievski numărul 38, în clădirea Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Sala 7

Detalii

Dată:
decembrie 16, 2022
Oră:
4:00 pm
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Clădirea Plugarilor
str. Dostoievski (Plugarilor), nr. 34-36, sala 7
Cluj-Napoca, Romania
Vezi site-ul web Loc de desfășurare

Organizator

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială
Vezi site-ul web Organizator

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială