Facultate
Caută
Close this search box.

Psihosociologia sănătății și sănătate publică

Informații utile

Număr de credite: 4

Cod: ALR2504

Predare: curs 2h, seminar 1h

Limba de predare: română

Tip: semestrul 3, nivel licenţă, specializarea Asistenţă Socială

Curs

1:Obiectul si problematica disciplinei Psihosociologia sanatatii si Sanatate publica.Principalele arii tematice; repere istorice in evolutie. Paradigme active in cercetare si interventie in domeniul sanatatii si bolii. Tipuri de activitati si modele de interventie in asistenta sociala in domeniul sanatatii si bolii.

2:Sanatatea si boala in perspectiva istorica si trans-disciplinara. Conceptele de sanatate si boala in perspectiva istorica, a cunoasterii stiintifice si a cunoasterii comune. Modele teoretico-explicative ale sanatatii si bolii: modelul traditional, respectiv modelul modern bio-psiho-socio-spriritual. Dimensiunea psiho-sociala a maladiei si terapiei. Deficienta, incapacitate, handicap, boala.Boala ca fapt social si construct social si profesional.

3 :Civilizatie si sanatate- impactul civilizatiei contemporane asupra sanatatii si bolii.Relatiile complexe dintre civilizatie si sanatate; caracteristici ale civilizatiei contemporane care influenteaza starea de sanatate a populatiei. Bolile civilizatiei contemporane si bolile sociale. HIV/SIDA - problema socio-medicala globala a civilizatiei contemporane.

4 : Stress si anxietate/trauma, coping, rezilienta si prosperare in sanatate si boala. Stressul si mecanismele sale :distress si eustress. Coping (ajustare) activ si pasiv, respectiv cognitiv si emotional, respectiv in preventie, in terapie, in paleativitate. Anxietatea si trauma, rezilienta si prosperarea in sanatate si boala.

5 :Mod de viata, stil de viata si calitatea vietii in sanatate si boala. Mod de viata, stil de viata si sanatate. Rolul cognitiilor si emotiilor in sanatate si boala. Stilul de viata, comportamentele de sanatate si calitatea vietii, Calitatea subiectiva a vietii si calitatea relatiilor interpersonale în contextul maladiei si terapiei; boala ca biografie în conceptia lui Ronald Grossarth Maticek.

5 :Suportul social, consilierea in sanatate si boala, terapiile medicale, socio-terapiile si psiho-terapiile , educatia pentru sanatate, prevenirea imbolnavirilor si promovarea sociala a sanatatii. Reteaua sociala si suportul social in sanatate si boala. Comportamente cu risc pentru sanatate si comportamente protective/prosanogene. Consilierea in sanatate si boala. Evantaiul terapiilor in sanatate si boala . 

7 :Sanatate publica in contextul structurilor populationale. Tranzitia morbiditatii in societatea moderna in legaturile ei cu tranzitia demografica in societatea moderna. Masurarea si analiza unor dimensiuni ale sanatatii publice - principalele concepte. Starea de sanatate a populatiei României în context international- situatii si tendinte.

8 : Statusul socio-economico-educational si sanatatea. Pattern-uri sociale ale bolii. Saracia si cultura saraciei in legatura cu sanatatea si boala. Starea de sanatate,respectiv accesul la servicii de sanatate a persoanelor care se confrunta cu saracia. Probleme de sanatate ale grupurilor si persoanelor vulnerabile.

9 :Sisteme institutionale de ingrijire a sanatatii in lumea contemporana. Sistemul institutiilor de ingrijire a sanatatii - faza de prevenire a imbolnavirilor, faza curativa/terapeutica, faza recuperatorie-reabilitativa-de reincluziune familiala si socioprofesionala, faza paleativa. Spitalul ca organizatie sociala, evolutia si transformarea sa.Modele de sisteme de asigurari de sanatate ; edificarea, evolutia si situatia actuala a functionalitatii sistemului de asigurari sociale de sanatate in Romania.

10 :Comportamentul bolnavului. Rolstatusul de bolnav. Hospitalismul. Relatia medic - bolnav ca relatie sociala specifica; modelele de relatie terapeutica si tipologia îngrijirilor de sanatate. Stigmatizarea/autostigmatizarea, marinalizarea/automarginalizarea în contextul maladiei. Viata clandestina a spitalelor (Erwin Goffman).

11 :Programe transdisciplinare complexe in domeniul ingrijirilor de sanatate. Programul Hospice Care - specificul îngrijirilor paleative. Programul Home Care. Programul Day Care Centre. Grupuri terapeutice cu specialisti si Grupuri terapeutice prin suport mutual. Comunitatile terapeutice. Programul Community Care - ingrijirile comunitare.

12 :Sanatatea, boala si bioetica. Principalele probleme de bioetica in contemporaneitate, in perspectiva stiintifica, filosofica, teologica, a cunoasterii comune. Contraceptia. Avortul. Fecundatia in vitro si mamele de substitutie.. Prelevarea si transplantul de organe si tesuturi. Euthanasia .

13 :Promovarea sociala a sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si educatia pentru sanatate. Reprezentari sociale ale bolii si atitudini sociale fata de boala. Cultura medicala/de sanatate sociala. Problematica sanatatii si bolii la omul sanatos. Educatia pentru sanatate – principii, modele, mijloace. Preventia in sanatate si boala :preventia primara,secundara si tertiara .Modele de promovare a sanatatii si prevenire a imbolnavirilor - abordarea social-cognitiva .

Seminar/ laborator (intalnirile de seminar se vor desfasura in totalitate fata in fata, in salile facultatii)

Seminar 1 : Organizarea si planificarea de ansamblu a activitatilor seminariale ;precizarea cerintelor, a metodei de lucru si a listei tematice pentru lucrarile de seminar.Exprimarea optiunilor individuale ale studentilor si planificarea prezentarilor in seminar ale referatelor stiintifice,respectiv proiectelor de cercetare si interventie psiho-sociala/cercetare-actiune.

 

Lista temelor oferite spre alegere studentilor:

-Drepturile pacientului: abordari si practici contemporane.

-Natalitate, contraceptie si avort in Romania, inainte si dupa 1990.

-Probleme de bioetica in contexte practice de asistenta sociala; euthanasia.

-Probleme de bioetica in contexte practice de asistenta sociala; prelevarea si transplantul de organe si tesuturi.

-Probleme de bioetica in contexte practice de asistenta sociala;contraceptia si avortul.

-Probleme de bioetica in contexte practice de asistenta sociala;fertilizarea in vitro si mamele de substitutie.

-Programe si servicii de asistenta psihosociala in spitale pentru bolnavii internati.

-Viata clandestina a spitalului; comportamente de adaptare primara si comportamente de adaptare secundara la rigorile spitalului ca“institutie totalitara”.

-Educatie pentru sanatate in contextul activitatilor de asistenta sociala.

-Aparitia, evolutia si transformarea spitalului.

-Boala intre ipostaza de fapt biologic si cea de fapt psiho-socio-cultural.

-Sociopatiile; intre devianta pe de-o parte, sanatate si boala pe de alta parte.

-Modele de relatie terapeutica: intre traditional si modern in serviciile de ingrijire a sanatatii.

-Suportul social si reteaua sociala in sanatate si boala.

-Rol- statusul de bolnav si comportamentul bolnavului ; hospitalismul.

-Constructia istoric -culturala a maladiei mintale.

-Diversitatea atitudinilor socio-culturale in perceptia durerii, in valorizarea sociala a sanatatii si in complianta terapeutica.

-Terapiile ocupationale si ergoterapia, artterapia si ludoterapia.

-Socioterapiile: comunitati terapeutice, abordarea comunitara a ingrijirilor de sanatate, terapia prin aventura si invatare experientiala in natura.

-Consilierea in sanatate si boala.

-Grupurile terapeutice cu specialisti si grupurile terapeutice prin suport mutual in sanatate si boala.

-Sanatatea publica in perspectiva optiunilor de comportament sexual.

-Sanatate publica si prostitutie; servicii de asistenta sociala si de sanatate in sfera prostitutiei.

-Implicatii de sanatate ale violului; sindromul post-traumatic la victimele violului.

-Promovarea comunitara a sanatatii, educarea si responsabilizarea comunitatii in domeniul sanatatii publice.

-Habitudini si credinte, valori, norme si atitudini care influenteaza starea de sanatate a populatiei.

-Educatia sexuala si de sanatate a reproducerii pentru copii si adolescenti.

-Curativ, preventiv si paleativ in domeniul ingrijirilor de sanatate contemporane.

-Centre de zi si alte institutii ambulatorii in sfera serviciilor de ingrijire a sanatatii.

-Programe de ingrijire la domiciliu in sanatate si boala.

-Programe de tip hospice-care in asistenta bolnavilor incurabili aflati in faza terminala.

-Programe de ingrijire a sanatatii de tip comunitar; ingrijiri comunitare si comunitati terapeutice.

-Modelul comportamentului cu risc in imbolnavirile cardio-vasculare; implicatii in programele de profilaxie primara si secundara.

-Modelul comportamentului cu risc in contextul comportamentului sexual si de sanatate a reproducerii; implicatii in programele de profilaxie primara si secundara.

-Sanatatea si calitatea vietii; calitatea subiectiva a vietii si calitatea relatiilor interpersonale in legatura cu sanatatea si boala.

-Terapia durerii si suferintei, intre medicatie si consiliere.

-Depresia ca sindrom socio-cultural.

-Comportamentul sexual si sanatatea reproducerii la studenti.

-Sanatatea publica din Romania in context international.

-Pshiho-neuro-imunologia: o noua paradigma in intelegerea si abordarea practica a sanatatii si bolii.

-Psiho-cadiologia: consecinte aplicative in asistenta psiho-sociala a bolnavilor cu afectiuni cardio-vasculare.

-Psiho-oncologia: consecinte aplicative in asistenta psiho-sociala a bolnavilor cu afectiuni neoplazice..

-Viziunea psiho-somatica asupra sanatatii si bolii.

-Sanatate si boala in perspectiva diferentelor de gen social.

-Statusul marital si sanatatea.

-Stilurile de viata si sanatatea in perspectiva comportamentelor prosanogene, respectiv a comportamentelor cu risc pentru sanatate pe care le promoveaza.

-Stilul de viata al studentilor in perspectiva sanatatii si a bolii.

-Influenta statusului socio-economic si educational asupra sanatatii si bolii.

-Stresorii familiali in relatie cu sanatatea si boala.

-Influentele mass-mediei si social-mediei asupra sanatatii publice in societatea contemporana . 

-Impactul sarbatorilor asupra sanatatii publice.

-Bolile sociale de-a lungul istoriei.

-Bolile civilizatiei de a lungul istoriei.

-Probleme de sanatate in comunitatile de romi/tigani si in alte comunitati dezavantajate.

-Despre starea functionala, dificultatile si disfunctiile sistemului institutional de asigurari sociale de sanatate si a sistemului de sevicii de sanatate in Romania.

-Tabu-urile corporale si ingrijrile de sanatate; atitudini si abordari/practici in serviciile de sanatate.

-Rolul factorilor psiho-socio-culturali in etiologia bolilor si in ingrijirile de sanatate; medical, social, psihologic, cultural in serviciile de sanatate.

-Consilierea si asistenta psiho-sociala in avort.

-Asistenta sociala in serviciile medicale de urgenta.

-Programe si servicii in asistenta psiho-sociala a persoanelor cu HIV/SIDA.

-Etichetarea si stigmatizarea, marginalizarea si excluderea sociala in situatii de boala.

-Dimensiunea psihosociala a diabetului – comportamentul bolnavului.

-Sanatatea si mediul de viata in contextul politicilor si programelor de sanatate.

-Modele, metode si instrumente in abordarile contemporane ale educatiei pentru sanatate.

 

Seminar 2 : Dezvoltarea si completarea prezentarii si explicarii cerintelor teoretico-metodologice pentru lucrarile de seminar,prezentarea lor si dezbaterea seminariala critic- constructiva.Inceperea prezentarii proiectelor individuale.

Seminar 3-6 : Atelier aplicativ : elaborarea,prezentarea si analiza in cadrul sedintelor de curs a referatelor stiintifice,respectiv proiectelor de cercetare si interventie psiho-sociala/ cercetare-actiune realizate,individual,de catre studenti.

Seminar 7 :Finalizarea prezentarilor si dezbaterilor seminariale.Evaluarea finala a activitatilor seminariale si predarea lucrarilor de seminar in varianta corectata si adaugita ca urmare a observatiilor si sugestiilor primite in dezbaterea seminariala..

 

Bibliografie de baza:

-Baban Adriana (1998), Stress si personalitate, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitara Clujeana.

-Baican Eugen (2014), Probleme de sanatate, comportamente si atitudini pentru sanatate, Cluj-Napoca Editura Scoala Ardeleana si Editura Eikon.

-Bird,Chloe E.,Peter;Conrad, Freemont,Allen M. (eds.),(2000),Handbook of Medical Sociology,Fifth Edition,Upper Saddle River,New Jersey:Prentice Hall.

-Enachescu Dan (ed.), Sanatate publica si management sanitar, Bucuresti, Editura All, 1996.

Hickling, Meg (2004), Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex, Bucuresti, Editura Humanitas.

-Lupu I., Zanc I, (1999) Sociologie medicala. Teorie si aplicatii, Iasi, Editura Polirom.

-Mueller Martin(2010), Ergoterapia in psihiatrie, Bucuresti, Editura Limes

-Radulescu Sorin, (2002) Sociologia sanatatii si a bolii, Bucuresti, Editura Nemira.

-Rebach, Howard & Bruhm, John (eds.),(1991) Clinical Sociology. Handbook of Clinical Sociology, Plenum Press, New York, London.

-Sheldon C., Leonard S. (eds.),(1985) Social Support and Health, San Diego, N.Y. Academic Press Incorporated.

-Taylor R., Ford J. (eds.),(1991) Social Work and Health Care, London, Jessica Kingsley Publishers.

-Vulcu Liviu (2006), Sanatate publica, Sibiu, Editura Universitatii „lucian Blaga”.


Bibliografie Suplimentara:

-Bunton R., MacDonald G.(1992), Health Promotion :Disciplines and Diversity, London: Routledge.

- Cace Sorin, Vlădescu Cristian (coordonatori) (2004), Eugen Baican, Arpinte Daniel, Preoteasa Ana Maria et al; Starea de sănătate a populaţiei roma din România şi accesul la serviciile de sănătate, Bucureşti:Editura Expert.

-Dan, Mirela (2005),Introducere in terapia ocupationala, Oradea:Editura Universitatii din Oradea.

-Farcasanu, Dana si Daramus, Ioana (coord.) (2007), Baican, Eugen, Teodoru, Raluca , Paunescu, Bogdan , Moisa, Florin et al., Cercetarea evaluare a Programului de mediatori sanitari romi din Romania, USAID, JSI Research and Training Institute, Bucuresti, Editor: JSI Research and Training Institute.

-Goffman Erving (2004), Aziluri. Eseu despre situatia sociala a pacientilor psihiatrici si a altor categorii de persoane institutionalizate, Iasi, Editura Polirom

-Iamandescu Ioan Bradu (1997), Psihologia medicala, Bucuresti, Infomedica.

-Kaplan R., Sallis G., Patterson T. (1993), Health and Human Behaviour, New York: McGraw-Hill.

- Popovici, Alexandru (1994), Terapie ocupationala si ergoterapie,Bucuresti:Editura Cerna.

-Popovici,Doru Vlad (2005), Terapie ocupationala pentru persoanele deficiente, Constanta:Editura Muntenia.

-Scripcaru, Gheorghe (1998), Bioetica:Stiintele vietii si drepturile omului, Iasi, Editura Polirom.

-Sontag, Susan, (1995) Boala ca metafora, Cluj-Napoca, Editura Dacia.

-Vinti, Dorina; Baican, Eugen; Marian, Florinda (2003), Abortion on Request on Teenagers in Compares with Adult women; Social and Medical aspects, in „Obstetrica si Ginecologia”, vol.LI Supliment,2003.

Curs:

- 50% lucrare scrisa,din tematica abordata in cursurile sustinute si cu trimiteri precizate pe parcurs spre bibliografia de baza indicata


Seminar:

- 50% lucrări stiintifice de seminar

Obiectivul general al disciplinei: Disciplina “Psihosociologia sanatatii si sanatate publica” isi propune sa ofere studentilor o perspectiva coerenta, comprehensiva, asupra sanatatii publice si a dimensiunii psihosociale a sanatatii individuale privite prin prisma practicii de asistenta sociala. Seminarul urmareste asimilarea elementelor aplicative majore legate de sanatate si boala, care sunt implicate in practica de asistenta sociala, prin elaborarea si prezentarea spre dezbatere in seminar a referatelor stiintifice sau a proiectelor de cercetare si interventie sociala.

Obiective specifice: Achizitionarea de cunostinte despre strategii, modele, programe si proiecte de cercetare si interventie pe domeniul sanatatii si bolii, active actualmente in Romania si in plan international.

Dezvoltarea de abilitati si competente necesare in asistarea si consilierea in sanatate si boala in segmentele preventie, terapie, reabilitare.

Asimilarea intelegerii problemelor legate de sanatate si boala in complexitatea lor de fenomene biopsihosociale si pe aceasta baza abordarea persoanelor bolnave in contextul respectului pentru individualitatea si pentru diversitatea culturala.

Titular curs

Seminar

Program

Acest curs se studiază în următoarele programe:

Navigare rapidă

Discipline similare

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială