Aceasta este o pagină dedicată exlusiv mobilităților ERASMUS+ pentru studenți, cadre didactice și personal ne-didactic de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Facultatea noastră organizează în fiecare an selecții pentru mobilități ERASMUS+ adresate studenților și angajaților.
Până în prezent au fost semnate mai mult de 60 de acorduri inter-instituționale cu universități din 16 de țări diferite. Numărul total de locuri disponibile prin acordurile semnate depășește 130, pentru ambele semestre și pentru toate cele trei niveluri de studiu, licență, master, respectiv doctorat.
Acestă pagină vă oferă informații despre toate tipurile de mobilități adresate studenților, cadrelor didactice și personalului dedidactic. De asemenea, tot aici puteți găsi lista universităților partenere în programul ERASMUS+

1. Pe parcursul șederii în străinătate vei beneficia de o bursă lunară care te va ajuta să acoperi o parte din cheltuielile tale de zi cu zi.
2. În cazul în care beneficiezi deja de o bursă de la universitatea noastră, aceasta se va cumula cu bursa ta ERASMUS.
3. Într-un ciclu universitar, perioada minimă a unei mobilități de studiu este de 3 luni.
4. Mobilitățile de studiu ERASMUS+ sunt disponibile pentru toate cele trei niveluri de studiu, licență, master, respectiv doctorat.
5. Selecția studenților se realizează de două ori într-un an universitar. De obicei, în luna octombrie are loc prima selecție (pentru toți stundeții exceptând studenții din anul 1, licență), iar în luna martie are loc cea de a doua selecție (doar pentru studenții la nivel licență, inclusiv anul 1).
6. Selecția presupune întocmirea unui dosar de înscriere și participarea la un interviu. Detalii despre acestea vei afla în anunțurile publicate pe site înainte de organizarea selecției.
7. Materiile pe care le vei urma la universitatea gazdă trebuie echivalate cu materiile din planul de studiu. De aceea este necesar să alegi cursuri asemănătoare cu cele de acasă.
8. În majoritatea universităților există asociații de studenți dedicate exclusiv celor care aleg o mobilitate ERASMUS+ și care organizează activități culturale, educaționale și de timp liber.
1. Pe parcursul șederii în străinătate vei beneficia de o bursă lunară care te va ajuta să acoperi o parte din cheltuielile tale de zi cu zi.
2. În cazul în care beneficiezi deja de o bursă de la universitatea noastră, aceasta se va cumula cu bursa ta ERASMUS.
3. Într-un ciclu universitar, perioada minimă a unei mobilități de practică este de 2 luni.
4. Mobilitățile de practică ERASMUS+ sunt disponibile pentru toate cele trei niveluri de studiu, licență, master, respectiv doctorat.
5. Selecția studeților pentru mobilități de practică la nivel de facultate se realizează de obicei odată cu selecția de primăvară pentru mobilități de studiu. Selecția presupune întocmirea unui dosar de înscriere și particparea la un interviu. Detalii despre acestea vrei afla în anunțurile publicate pe site înainte de organizarea selecției.
6. Pe parcursul anului universitar pot exista și selecții organizate direct de către Centrul de Cooperări Internaționale (CCI) din Universitatea Babes-Bolyai. Din acest motiv este recomandată verificarea regulată a anunțurilor postate pe pagina web a facultății noastre dar și pe pagina web a CCI.
7. Pentru mobilitățile de practică nu există discipline care trebuie echivalate. De aceea se recomandă ca perioada desfășurării mobilității să fie diferită de perioada în care se desfășoară cursurile.
8. Mobilitățile de practică se pot desfășura în cadrul universităților partenere care oferă această posibilitatea la în cadrul unor organizații private (ONG-uri, firme etc.) cu care se pot încheia acorduri noi.
Mobilitățile cadrelor didactice pentru misiuni de predare în instituții de învățământ superior au următoarele obiective:
- să permită studenților care nu pot să participe într-un plan de mobilități să beneficieze de cunoştinţele şi expertiza unor cadre didactice universitare din alte țări europene;
- să promoveze schimbul de expertiză şi experiența în ceea ce privește metodologia de predare;
- să încurajeze universitățile să își extindă şi să își îmbogățească conținutul cursurilor pe care le oferă.
Formarea cadrelor didactice şi a personalului nedidactic în instituţii de învăţământ superior şi întreprinderi se referă la:
- Mobilitatea cadrelor didactice dintr-o instituție de învățământ superior către o întreprindere (Activitățile pot varia foarte mult, de la seminarii, ateliere, până la perioade de formare practică.)
- Mobilitatea personalului administrativ şi nedidactic din instituţii de învăţământ superior către o instituție de învățământ superior parteneră.
- Mobilitatea personalului didactic dintr-o instituţie de învăţământ superior către o instituţie parteneră în scopul perfecţionării academice.
Mobilitatea se realizează pe baza acordurilor inter-instituţionale existente. Condiţia esenţială pentru acordarea oricărui grant o reprezintă respectarea unui plan de lucru convenit de către ambii parteneri, instituţia de origine şi instituţia/întreprinderea gazdă.
Lista a fost actualizată în data de 5 octombrie 2022 și se referă la acordurile pentru mobilități de studiu, practică, predare și instruire.
Coordonator departamental Erasmus+
ionut.foldes@ubbcluj.ro
Meeting and sharing memories with people while studying at the Faculty of Sociology and Social Work UBB will be something to remember!
Sara Parnet, Université Lumière Lyon, Erasmus incoming student 2021/2022
Everything is nice in Cluj. Erasmus is an experience that all students should try, because the only negative thing it has is that it ends.
Cristina Negrut, Universita Degli Studi Gabriele D’Annunzio di Chieti- Pescara, Erasmus incoming student 2021/2022
My Erasmus in Katowice, Poland was spontaneous, full of travels, new lessons and diverse people. I highly recommend this program!
Andrei Bălășan, UBB-FSAS, Erasmus outgoing student 2021/2022
I recommend the Erasmus program to all students. Besides making new friends and getting to know different cultures and university environments, there is also a personal growth aspect. It’s not easy to step out of your comfort zone and move some countries to the left, but the moments and experiences you get are worth the effort.
Andrei Moț, UBB-FSAS, Erasmus outgoing student 2021/2022