Facultate
Caută
Close this search box.

DigiGen: Impactul transformărilor tehnologice asupra copiilor și tinerilor

PrezentarePliantObiectiveActivitățiEchipaContact

DigiGen este un proiect de cercetare european care își dorește să actualizeze cunoştinţele ştiinţifice privind folosirea Tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) de către copii și tineri, adunând date cu privire la modul în care ei sunt afectați de transformările tehnologice din viața de zi cu zi. Cercetarea își propune să descopere atât efectele dăunătoare, cât și cele benefice ale tehnologiei în viața de zi cu zi a copiilor și tinerilor.

Pentru a putea înțelege efectele TIC asupra bunăstării copiilor şi tinerilor, proiectul pune accent pe investigarea prezenţei tehnologiei actuale de comunicare în domeniile semnificative ale vieţii lor: educația, viața de familie, timpul liber și participarea civică a copiilor și tinerilor.

DigiGen își dorește să colaboreze cu instituțiile naționale și internaționale care reglementează utilizarea TIC pentru copii şi tineri, respectiv care utilizează TIC în relaţionarea lor cu copiii şi tinerii, propunând cunoştinţe relevante, informative pentru politicile și practicile sociale, educaționale, de sănătate și de siguranţă online.

Instituțiile partenere:
Oslo Metropolitan University (OsloMet) – Norvegia (NO)
Panteion University of Social and Political Sciences – Grecia (GR)
University of Leicester – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (UK)
Austrian Institute for Family Studies (AIF),
University of Vienna – Austria (AU)
Universitat de Girona (UdG) – Spania (ES)
University of Paderborn (UPB) – Germania (DE)
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) – România (RO)
Tallinn University (TU) – Estonia (EE)
COFACE Families Europe – Belgia (BE)

Coordonator proiect: Halla B. Holmarsdottir, Oslo Metropolitan University

Finanțare:

Proiectul este finanțat din programul Orizont 2020 al Comisiei Europene, în temeiul acordului de subvenționare nr. 870548 și se desfășoară din decembrie 2019 până în noiembrie 2022. Activitatea DigiGen este condusă de un consorțiu format din nouă membri din nouă țări europene: Norvegia, Grecia, Regatul Unit, Austria, Spania, Germania, România, Estonia și Belgia.

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020

Pagina web: https://www.digigen.eu/

Obiectivul central al proiectului este investigarea  efectelor utilizării Tehnologiei Informației și Comunicări (TIC) aspra vieții copiilor și tinerilor.

Pentru a realiza acest obiectiv proiectul este împărțit în pachete de activităţi, fiecare având ca și obiectiv distinct investigarea a câte unui aspect central din viața copiilor și tinerilor, influențat în perioada actuală în mare măsură de utilizarea TIC. În România echipa UBB adună date despre: inegalităţile privind utilizarea TIC, folosirea TIC de către copii în familii, utilizarea TIC pentru petrecerea timpului liber şi în educație şi pregătirea ghidurilor care informează pe utilizatorii TIC (copii, tineri, aparţinători, cadre didactice, marketing).

Proiectul prevede activități distincte de adunare de date primare şi de analiză secundară pe fiecare pachet de lucru. Adunarea datelor de cercetare se face prin interviuri, chestionare şi observaţii, cu ajutorul unor mijloace tehnice avansate de înregistrare, analiză şi stocare a datelor. Datele obţinute din diferitele ţări vor fi comparate şi integrate în documente sintetice, iar mai apoi de diseminate.

”DIGITAL TRENDS”: TENDINȚE ACTUALE PRIVIND DIGITALIZAREA EDUCAȚIEI, RELAȚIILOR SOCIALE, FAMILIEI ȘI A TIMPULUI LIBER – conferinţă online

“DIGITAL TRENDS II” – conferință științifică

 

Webinar diseminare rezultate proiect

 

Participarea reprezentați din partea proiectului DigiGen în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni – Science4future-II – 30 septembrie 2022Conf univ. dr. Paul Teodor Hărăguş ce activează în proiect în calitate de cercetător și Drd. Cosmin Ghețău ce activează ca și asistent de cercetare, au putut fi găsiți la standul 23 unde au avut ocazia de a prezenta o parte din rezultatele proiectului și promova activitățiile viitoare printre care și a doua ediție a conferinței Digital Trends. 

În cadrul acestui eveniment a fost expună pentru prima dată o metodă interactivă ce încurajează discuțiile despre tehnologie cu tânăra generație (copii și adolescenți) mai exact cartonașele conversaționale DigiGen ce urmează să fie testate împreună cu adolescenții din mai multe unități de învățământ din Cluj. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina: https://noaptea-cercetatorilor.eu/project/cluj/

Pilotare „Cartonașe de Conversaţie DigiGen” în cadrul Colegiului Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca (4 octombrie 2022), cu scopul de a crea conversații și reflecții eficiente despre viața digitală a copiilor și tinerilor, între copii și adulți și între copii și grupul de convârstnici.

#ROOFOFFLINE Going Digital” Participarea unui membru din cadrul echipei proiectului DigiGen, drd. Alina Bărbuță, ca si invitat  la evenimentul public #ROOFOFFLINE Going Digital (8 august 2022),  cu prezentarea: Orice soluție digitală trebuie să vizeze incluziunea digitală a tuturor cetățenilor. Cu ocazia acestui eveniment Alina Barbuta a fost invitata la postul national de radio Chișinău pentru a discuta despre problematica inegalităților digitale în educație și cum diviziunea digitală poate afecta traseul educațional al copiilor și tinerilor. Prodcast-ul poate fi ascultat accesând următorul link: https://anchor.fm/ipre/episodes/Podcast-53-Noi-i-Europa–Incluziunea-digital-n-educaie-soluii-pentru-realitile-post-pandemice-e1l7jlo?fbclid=IwAR0sqkEjYD66t1bKM0VnTUt-YFSSazd5Xx4YyeXHeE_jTyG-6UMUXJXXecQ

 

Director de proiect: dr. Maria Roth
Cercetător: dr. Paul Teodor Hărăguş
Consultant: dr. Monica Barbovschi
Asistent de cercetare: drd. Ghețău Cosmin

Grupul de suport pentru echipa română de cercetători
dr. Kinga Bakk Miklóssi, Univ de Arte, Tg. Mureş
dr. Ileana Rotaru, Universitatea de Vest, Timişoara, președinte al Asociației Kreativ Research – Centrul de Studii Media și Cercetări Sociale
Teodora Stoica, coord. Siguranţa online – Salvati Copiii
drd. Eliza Vass, director Asociaţia Young Initiative
Irinuca Văduva, director, European Computer Driving License (ECDL), Romania
dr. Anca Velicu – Institutul de Sociologie

Pentru mai multe informații privind proiectul cu titlul „DigiGen: Impactul transformărilor tehnologice asupra copiilor și tinerilor”, puteți contacta echipa de proiect la adresa de mai jos:

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

B-dul 21 Dec. 1989 No. 128, Cluj-Napoca 400604

Tel: + 40-264-42.46.74, + 40-264-41.99.58

Fax: + 40-264-42.46.74

Email: roth.mari [at] ymail.com

Urmărește-ne pe Twiter @fsas_ubb

Distribuie

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială