Facultate
Caută
Close this search box.

Prevenție, terapie și reabilitare în adicții

Informații utile

Număr de credite: 4

Cod: ALR2402

Predare: curs 2h, seminar 2h

Limba de predare: Română

Tip: curs principal, semestrul 4, licență, Asistență Socială


1. Consumul si dependenta de alcool si alte droguri/alte dependente in Romania si in plan international. Istorie si actualitate. Perspective disciplinare in terapia, recuperarea, reabilitarea si reinsertia sociala a persoanelor dependente. Adictologia- stiinta transdisciplinara. Abordarea specifica asistentei sociale.

2. Modele explicative si teorii stiintifice privind etiologia, evolutia si abordarea terapeutic-recuperatorie a adictiilor. Dependenta / codependenta, toleranta, sevraj. Clasificarea drogurilor, a dependentelor, cu suport substantial/fara suport substantial. Psihosociologia comportamentului adictiv; de ce si cum dezvolta oamenii comportamente adictive. Patternuri psiho-socio-culturale ale comportamentului adictiv. Comportamentul cu risc pentru adictii. Personalitatea adictiva. Perspective in intelegerea si abordarea adictiilor.

3. Cadrul legislativ si institutional, politici si servicii in domeniul preventiei, terapiei si recuperarii/reabilitarii in adictii, in Romania si in plan international, istorie, actualitate, tendinte. Implicatii ale abordarii/atitudinii profesionale si institutionale fata de adictie ca boala,respectiv ca devianta,respectiv ca viciu si defect de caracter,respectiv ca pacat si patima. Boala de adictie- o noua categorie in patologie. Este adictia vindecabila sau doar remisibila/remediabila? Abordari in planul politicilor publice, legislatiei si serviciilor, la nivel international si in Romania.

4. Preventia consumului si dependentei de alcool , alte droguri si alte dependente. Principii, modele, metode, instrumente si tehnici.Tipuri de programe de preventie. Nivelele preventiei: primara, secundara, tertiara. Abordari/modele de buna practica acreditate international in preventia consumului si dependentei de alcool, alte droguri si alte dependente

5. Terapia si reabilitarea in adictii: abordari si strategii, terapii, modele, metode si instrumente.

Terapia si recuperarea persoanelor cu comportament adictiv. Abordari centrate pe individ, pe familie, pe grup, pe comunitate, pe macrosocietate. Evantaiul terapiilor in adictii: terapii bio-medicale, socioterapii, psihoterapii. Cercul/ciclul schimbarii (Prochaska/DiClemente).Triunghiul dramatic al manifestarii dependentei/codependentei, respectiv al recuperarii. Specificul consilierii si asistarii persoanei cu comportament adictiv.

6. Lantul terapeutic si procesualitatea interventiei terapeutico-reabilitatorii. Dezintoxicare, terapie, prevenire si reducere a daunelor asociate, recuperare, reabilitare si reinsertie familiala si socio-profesionala. Lantul/circuitul terapeutic; reteaua serviciilor de preventie si interventie timpurie, interventia/ambulanta/serviciul de urgenta, interventia in strada si in spatii protejate pentru prevenirea riscurilor si daunelor asociate, cura clinica de dezintoxicare, terapia adictiei si reabilitarea/post-cura (in clinici de adictologie, centre de zi/grupuri de suport mutual si grupuri terapeutice, servicii comunitare, comunitati terapeutice), reteaua interdepartamentala pentru reabilitare si reinsertie familiala si socio-profesionala.

7 Modelul grupului terapeutic de suport mutual bazat pe metoda celor 12 pasi si Modelul „Minnesota” in terapia si recuperarea persoanelor cu comportament adictiv.

Grupurile terapeutice prin suport mutual: Alcoolicii Anonimi, Narcoticii Anonimi, Gamblerii Anonimi, Violentii Compulsivi Anonimi, Sexadictivii Anonimi, Anorexicii Anonimi, Bulimicii Anonimi, Workoholics Anonymous s.a. Cei 12 Pasi si cele 12 traditii- substanta teoretico-metodologica a grupului de suport mutual in terapia adictiilor. Grupurile pentru co-dependenti (Al-Anon),  pentru copiii dependentilor (Alateen), pentru copiii adulti ai alcoolicilor (ACA). Modelul Minnesota: rolurile profesionale ale terapeutului si coterapeutului/expertului prin experienta/consilierului de egali (dependent in recuperare). Programul terapeutic Minnesota- suport teoretico-metodologic si practica: consilierea individuala/programul individual si grupul terapeutic/programul si terapia de grup.

8. Modelul Comunitatii terapeutice in terapia si reabilitarea persoanelor cu comportament adictiv. Substanta teoretico-metodologica a comunitatii terapeutice; organizare, strategie terapeutica, program, metode, instrumente.Comunitati terapeutice de tip laic. Comunitati terapeutice de tip religios. Rigori si limitari ale intrarii in program si ale eficacitatii terapeutice.

9. Modelul Portage si modelul „de Hoop” in terapia si recuperarea persoanelor cu comportament adictiv. Intre abordarea adictiei ca boala, respectiv ca mod de viata/alegere personala, intre medical, psiho-social si moral-religios.Specificul institutional al consilierii si terapiei in modelul Portage si in modelul „de Hoop”.Metode si instrumente.

10. Modelul Clinicii de adictologie. Abordarea spitaliceasca a adictiilor pana la clinica de adictologie- intre medicina interna si psihiatrie; neadecvari si limitari ale abordarii. Specificul clinicii de adictologie: intre spital si comunitate terapeutica - organizare, strategie terapeutica, program,metode,

11. Modelul/abordarea „Harm Reduction”,al reducerii riscurilor si daunelor asociate consumului de droguri injectabile. Fundamentare teoretica si principii; reducerea riscurilor si daunelor asociate consumului de droguri injectabile- interventie paleativa, medical si social.Servicii specifice, activitati, metode, instrumente si tehnici de abordare a beneficiarilor. Programele comunitare de suport si substitutie cu methadona,buprenorfina s.a. a dependentilor de heroina

12. Comportament adictiv si infractionalitate. Cadrul legislativ al detinerii si comercializarii drogurilor, respectiv al consumului si dependentei. Intre ipostaza de bolnav si cea de infractor; diferentieri penale intre dependent si traficant, penalizare si/sau terapie. Justitia restaurativa/terapeutica in societatea contemporana. Polemici istorice si contemporane privind legalizarea drogurilor/dezincriminarea consumului de droguri.

Seminar:

Seminar 1 : Organizarea si planificarea de ansamblu a activitatilor seminariale; precizarea cerintelor, a metodei de lucru si a listei tematice pentru lucrarile de seminar. Exprimarea optiunilor individuale ale studentilor si planificarea prezentarilor in seminar ale referatelor stiintifice, respectiv proiectelor de cercetare si interventie psiho-sociala/cercetare-actiune.

 

Lista temelor pentru lucrari stiintifice individuale (referat stiintific sau proiect de cercetare si interventie psiho-sociala si institutionala:

- Consumul de alcool si alcoolismul în România si în plan international.

- Consumul de droguri si dependenta de droguri in Romania si in plan international.

- Drogurile si societatea: abordare istorica si trans-culturala.

- Medical si psihosocial în preventia, terapia si recuperarea/reabilitarea in adictii.

- Comunitatile terapeutice pentru persoanele cu comportament adictiv.

- Repere teoretico-metodologice în activitatea Grupurilor Alcoolicii Anonimi si a celorlalte grupuri de suport mutual pentru persoane cu comportament adictiv.

- Familia-suport si obstacol in preventie, terapie si recuperare; adictiile- o „afacere” de familie?

- Adictiile- patologie sau devianta?; legaturile intre comportamente adictive si comportamente deviante.

- Resorturi, semnificatii si motivatii socio-culturale ale consumului de alcool si alte droguri;drogurile si relatie cu sarbatoarea, ritualurile religioase, bucuria, tristetea, socializarea.

- Rolul mass mediei in promovarea sociala a comportamentelor cu risc pentru alcoolism si tabagism, alte adictii.

- Particularitati ale cererii si ofertei de alcool si alte droguri in Romania.

- Comportamente adictive in perspectiva virstelor si a dinamicii dezvoltarii personale.

- Programe si servicii specifice de preventie a consumului si dependentei de droguri in lumea contemporana.

- Servicii de consiliere in adictii.

- Manifestari ale sindromului de sevraj in adictii; interventia in criza de sevraj.

- Specificul serviciilor de tip centru de zi pentru persoane cu comportament adictiv.

- Centre de zi pentru tratament de substitutie cu metadona, in dependenta de heroina.

- Comparatie intre abordarile la nivel individual, familial, de grup si de comunitate in domeniul adictiilor.

- Drogurile si prostitutia; etiologia si implicatiile acestei relatii.

- Comportamentul infractional in contextul consumului si dependentei de alcool si alte droguri/alte dependente.

- Adictiile in perspectiva explicativa si de interventie a stiintelor bio-medicale.

- Adictiile in perspectiva explicativa si de interventie a stiintelor sociale si comportamentale.

- Adictiile in perspectiva explicativa si de interventie a religiei.

- Adictiile in perspectiva explicativa si de interventie a simtului comun,a cunoasterii si abordarii comune.

- Adictia fata de jocurile de noroc; intelegere si abordare terapeutica.

- Dependenta de sex; intelegere si abordare terapeutica..

- Afrodisiace si droguri; istorie si actualitate, implicatii de sanatate si comportamentale.

- Dependentele habitual-comportamentale fata de”institutiile totalitare”.

- Impactul presiunii socio-culturale a actualului model de frumusete feminina asupra dependentelor in contextul comportamentului alimentar; bulimia, anorexia, alcoorexia.

- Dependenta de putere, control asupra celorlalti si violenta; definire, diagnosticare si abordare.

- Droguri de dopaj ,consum si dependenta fata de droguri de dopaj, in contextul modei si standardelor sociale de estetica corporala.

- Medicamentele- drog; specificul comportamental si institutional al dependentei fata de medicamente-drog.

- Workoholism- dependenta fata de munca; definire, diagnosticare si abordare.

- Traficanti si consumatori de droguri; distingeri legislative, implicatii specifice in abordarea legislativa si asistentiala.

- Regimul juridic al comercializarii si consumului de droguri “usoare” in Olanda, tara europeana cu cea mai liberala abordare in domeniu, rezultate, implicatii, polemici.

- Reforma legislatiei si serviciilor in adictia de droguri in Portugalia: dezincriminarea consumului si cresterea accesului in programe terapeutice.

- Alcoolul la volan; reglementari si pedepse, servicii educative si terapeutice alternative pedepsei penale.

- Codependenta;manifestare si abordare in plasnul preventiei ,terapiei si reabilitarii..

- Comportamente adictive in perspectiva diferentelor gender.

- Patternuri sociale ale comportamentelor adictive functie de mediul de rezidenta, grupe de virsta, status socio-educational si categorii socio-profesionale.

- Impactul anturajului, presiunea grupului de egali si modelului comunitar socio-cultural in dobandirea/invatarea sociala a comportamentelor adictive.

- Grupurile Al-Anon, de suport mutual pentru apartinatorii/codependentii alcoolicilor.

- Grupurile AlAteen, de suport si educatie/dezvoltare personala pentru copiii alcoolicilor

- Roluri nespecifice adoptate in familie si comunitate de catre copiii parintilor dependenti si implicatiile lor asupra dezvoltarii copiilor; copiii adulti ai alcoolicilor.

- Comunitatile terapeutice Crucea Albastra de la Sura Mica si Selimbar- Judetul Sibiu; studiu de caz.

- Comunitatea terapeutica Bonus Pastor de la Ozd- Judetul Mures, studiu de caz.

- Comunitatea terapeutica Teen Challenge de la Gradistea- Judetul Ilfov, studiu de caz.

- Sistemul de servicii de informare, consiliere si terapie in adictii furnizat de catre Asociatia Christiana, Cluj-Napoca.

- Serviciile de preventie, evaluare si consiliere antidrg din sistemul institutional al Agentiei Nationale Antidrog.

- Prevenirea recaderilor in procesualitatea terapiei si recuperarii/reabilitarii in adictii.

- Stereotipuri, clisee si prejudecati,cognitii irationale despre consumul si dependenta de droguri.

- Subculturi si contraculturi ale drogurilor, istorie si actualitate.

- Abuzul de substante adictogene la locul de munca.Programe de asistare pentru angajatori si angajati.

- Miscarile sociale de tineret Hippy si Flower Power in perspectiva implicatiilor asupra atitudinii societatii contemporane fata de droguri si consumul lor.

- Stigmatizare si etichetare, marginalizare si excludere sociala in raportarea la persoanele dependente de alcool si alte droguri.

- Dezvoltarea abilitatilor sociale ale copiilor si tinerilor si a capitalului social al comunitatilor ca resursa de baza in strategiile si programele de preventie a consumului si dependentei de droguri. Cazul Olandei.

- Iubirea ca adictie; poate fi iubirea un drog?.

- Universalitate, perenitate si exceptie in adictii; toti suntem dependenti de ceva?

- Atitudini fata de programele Harm Reduction si rezultate ale implementarii lor in societatile contemporane.

- Abordari in situatiile de diagnostic dual, de comorbiditate adictie-boala psihica.

- Comportamente adictive si tulburari obsesiv-compulsive; unitate si diferente.

- Dependentele fata de computer si internet: site-uri de socializare, chat, ‘second life”, jocuri online si offline, pornografie si sex pe internet.

- Este legalizarea drogurilor o solutie la problema sociala a drogurilor? Polemici istorice si contemporane.

   

Seminar 2: Dezvoltarea si completarea prezentarii si explicarii cerintelor teoretico-metodologice pentru elaborarea lucrarile de seminar si pentru prezentarea lor si dezbaterea seminariala critic- constructiva. Inceperea prezentarii proiectelor individuale.

 

Seminar 3-13: Atelier aplicativ: prezentarea si analiza in cadrul sedintelor de seminar, conform planificarii individuale, a referatelor stiintifice, respectiv proiectelor de cercetare si interventie psiho-sociala/cercetare-actiune realizate, individual, de catre studenti.

 

Seminar 14: Finalizarea prezentarilor si dezbaterilor seminariale.Evaluarea finala a activitatilor seminariale si predarea lucrarilor de seminar in varianta corectata si adaugita ca urmare a observatiilor si sugestiilor primite in dezbaterea seminariala..

Bibliografie de baza:

- Baican, Eugen (2014), Probleme de sanatate, comportamente si atitudini pentru sanatate, Cluj-Napoca si Bucuresti, Editura Scoala Ardeleana& Editura Eikon.

- Campbell, R. (2000), Copiii nostri si drogurile, Bucuresti:Editura Curtea Veche.

- Chipea, Floarea;Stanciu, Simona (2007), Tinerii si drogurile.Dimensiuni psihosociale si politici de prevenire a consumului de droguri, Oradea: Editura Universitatii din Oradea.

- Ferreol, G. (coord.) (2000), Adolescentii si toxicomania,Iasi:Editura Polirom

- Horvath,Thomas A. (2006), Sex, droguri, alcool, pocher si ciocolata. Un manual pentru a scapa de dependente, Bucuresti, Ed. Antet.

- Hemfelt, R.; Minirth,F.; Meier,P. (2001), Labirintul codependentei. Drumul spre relatii interumane sanatoase, Cluj-Napoca: Editura Logos.

- Hemfelt, R.; Minirth,F.; Meier,P.; Newman, D.; Newman, B. (2004), Iesirea din labirint.. Manual aplicativ pentru Labirintul codependentei, Cluj-Napoca: Editura Logos.

- Klein, Hans (1999), Dependenta de alcool.Consilierea familiei, Sibiu:Editura Hora.

- Ioan, Beatrice Gabriela (2003),Consumul de droguri si toxicomania, Iasi:Editura Junimea.

- Marinov, Vl. (coord.), (2005), Anorexie,adictii si fragilitati narcisiace, Bucuresti: Editura Trei.

- Radulescu, Sorin; Damboeanu Cristina, (2006), Sociologia consumului si abuzului de droguri, Bucuresti: Editura LuminaLex.

- Rascanu, Ruxandra ( 2004), Alcool si droguri- virtuti si capcane pentru tineri, Bucuresti: Editura Universitatii Bucuresti.

- Richard, Denis; Senon, Jean Louis (2000), Dictionar de droguri ,toxicomanii si alte dependente, Bucuresti:Editura Stiintelor Medicale (Richard, Denis, Senon J.-L.,(2005) Dictionar de droguri, toxicomanii si dependente ,Bucuresti: Editura Orizonturi).

- Schaeffer, Brenda (2009), Dragoste sau dependenta? Cum sa recunoastem iubirea sanatoasa, Bucuresti: Editura Trei.

- Schneider, R.; Lux, H. (1999), Alcoolul si medicamentele-droguri, Sibiu: Editura Hora.

 

Bibliografie suplimentara

- Alcoholics Anonymous. A story of how many thousands of men and woman have recovered from alcoholism (1976,) New York, Alcoholics Anonymous World Services, Inc.

- Beck,T.Aron;Wright,D. Fred;Newman,F. Cory;Liese,S. Bruce (1993), Cognitive Therapy of Substance Abuse,New York:The Gruilford Press.

- Bercheanu V., Pletea C. (1998), Drogurile si traficantii de droguri, Pitesti, Editura Paralela 45.

- Birt, Mircea, (2003) Tulburarile comportamentului alimentar:anorexia nervosa si bulimia nervosa, Cluj-Napoca: Editura Dacia

- Boisteanu, P. (1995), Comportament si alcoolism, Iasi:Editura Moldova.

- Carroll, R. Charles (1993), Drugs in Modern Society (third edition), Indianapolis, Melbourne, Oxford, Brown and Benchmark.

- Cei doisprezece pasi si cele douasprezece traditii (1994), New York, Alcoholics Anonymous World Services, Inc.

- Chopra, Deepak (2003), Comportamente adictive, Bucuresti: Editura Curtea Veche.

- Delay, P.(1975), Kicking addictive habits once and for all, New York,Lexington Books.

- Goode, E. (1989),Drugs in American Society,Mc-Graw-Hill Publishing Company.

-Mitrofan, Iolanda (2003),Teoria toxicodependentei.Posibilitati si limite, Bucuresti:Editura Sper.

- Porrot, A.;Porrot, M. (1999),Toxicomaniile,Bucuresti: Editura Stiintifica.

-Vasilescu,L.;Tihan,E.;Tihan,L.;Drangulanescu,C.;Oprea,C.;Tudor,A.M.(2004),Modificari neuropsihice induse de consumul de droguri, Bucuresti:Editura Focus.

- Witters W., Venturelli P. (1988), Drugs and Society, Boston, James and Bartlett.

- NSW Australia (2004),The effectiveness of methadone maintenance in controliing crime,Bureau of Crime Statistics and Research.Available at http://www.lawlink.nsw.gov.au/-lawlink/bocsar/II_bocsar.nsf/pages/bocsar_media190404.

- Pinkham, S.; Malinowska-Sempruch, K.(2007),Women, Harm Reduction and HIV,New York:International Harm Reduction Development Programme of the O.S.I.

- www.ojp.usdoj.gov/bjs/drugs.htm (Current information and publications on drugs and crime,compiled by the Bureau of Justice Statistics,USA).

Ball.J.C.;Ross,A. (1991),The effectiveness of methadone maintenance treatment:Patients, programs,services and outcomes, New York:Springer Verlag.

- Bergeret J. (1982), Toxicomanie et personalite, Paris, PUF .

- Dragan J. (2000), Dictionar de droguri, Bucuresti, Ed. National.

- NSW Australia (2004),The effectiveness of methadone maintenance in controliing crime,Bureau of Crime Statistics and Research.Available at http://www.lawlink.nsw.gov.au/-lawlink/bocsar/II_bocsar.nsf/pages/bocsar_media190404.

- Institute of Medicine (2006), Preventing HIV infection among injecting drug users in high risk countries.An assessment of the evidence,Washington D.C.:National Academies Press.

- International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (2003),Spreading the Light of Science:guidelines on harm reduction related to injecting drug use,Geneva,Switzerland. Available at http://www.erna.rs/hrguide.pdf .

- WHO, UNODC, UNAIDS (2004), Substitution maintenance therapy in the management of opioid dependence and HIV?AIDS prevention (position paper),Geneva:World Health Organization.

- http://www.espad.org/content/espad-2015-report

- http://www.emcdda.europa.eu/

 

Curs:

50% - Lucrare scrisa


Seminar:

50 % - Seminarul se va desfasura exclusiv pe baza realizarii si prezentarii individuale, spre dezbaterea seminariala, de lucrari stiintifice, fie referat stiintific plus studiu de caz / observatie activ-participativa (inclusiv in activitatile de practica profesionala), fie proiect de cercetare si interventie psiho-sociala, fie proiect de cercetare –actiune participativa. 


Obiectivul general al disciplinei: Disciplina isi propune sa faca posibila asimilarea informatiei si formarea atitudinii necesare unei intelegeri comprehensive si nuantate a comportamentului adictiv, in toate formele sale, si, pe aceasta baza, a problematicii preventiei, terapiei si recuperarii persoanelor dependente de alcool si alte droguri, precum si a altor dependente. Seminarul este orientat inspre aprofundarea problematicii, cunoasterea si asimilarea abordarilor/modelelor de buna practica ce sunt consacrate, la nivel international, a metodelor, instrumentelor si tehnicilor folosite in terapia si recuperarea persoanelor dependente.

Obiective specifice: Achizitionarea de cunostinte despre strategii, modele, programe si proiecte de cercetare si interventie pe domeniul comportamentelor adictive, active actualmente in Romania si in plan international.

Dezvoltarea de abilitati si competente necesare in asistarea si consilierea persoanelor cu comportament adictiv in segmentele preventie, terapie, reabilitare.

Asimilarea intelegerii adictiei ca boala si pe aceasta baza abordarea nonstigmatizanta si bazata pe respect a persoanelor dependente, stimuland in acelasi timp redobandirea simtului responsabilitatii necesar in terapie.

Titular curs

Seminar

Program

Acest curs se studiază în următoarele programe:

Navigare rapidă

Discipline similare

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială