Programul masteral invită la cunoașterea transformărilor sociale contemporane și oferă competențe de cercetare sociologică dintr-o perspectivă critică și aplicativă.
Masteratul oferă posibilitatea unei specializări în două ramuri distincte (sub formă unor cursuri opţionale): metodologie şi tehnici de cercetare sociologice cantitative şi calitative pe de o parte şi sociologie aplicativă în organizaţii, programe sociale şi viaţă cotidiană pe de altă parte.
În cadrul programului masteral vor fi organizate diverse activităţi ştiinţifice, dezbateri şi ateliere extra-curiculare de lucru în care studenţii pot utiliza critic şi aplicativ competenţele dobândite în cadrul cursurilor şi seminariilor. Prin intermediul seriilor de conferinţe ale masteratului precum și în cadrul seminarului de cercetare al departamentului urmărim să le facilităm studenţilor întâlnirea cu cercetători de la alte universităţi din ţară şi străinătate şi să le oferim accesul la diverse reţele în vederea identificării unor viitoare oportunităţi academice.
O atenţie deosebită va fi acordată deschiderii către mediul profesional şi organizării unor întâlniri cu sociologi care utilizează cercetarea în alte medii decât cele academice: ONG-uri, întreprinderi private şi instituţii publice. De asemenea, opțional, vor fi organizate vizite de lucru la institute de cercetare sociologică din Cluj-Napoca unde studenţii se pot familiariza cu diversele tipuri de marketing social şi servicii sociologice de piaţă.
Studenţii care sunt interesați de realizarea unor publicaţii știntifice (de ex. publicarea lucrării de licenţă ca articol ştiinţific) sau de predare didactică pot beneficia de suport academic şi mentorat din partea corpusului profesoral al Departamentului de Sociologie.
Cursurile se vor desfășura săptămânal, în zilele luni-joi, de la orele 16:00 sau 17:00, astfel încât să răspundă nevoilor celor care doresc să lucreze pe parcursul studiilor de master.