Facultate
Caută
Close this search box.

István Horváth

Bio:

Am început studiile elementare în 1972 la Sînsimion și am luat bacalaureatul în 1984 la liceul industrial numărul 2 (actualul Liceu Tehnologic “Joannes Kajoni”) din Miercurea Ciuc.

În 1987 m-am înscris la specializarea filozofie-istorie a Universității din Cluj, unde în 1989 toamna am luat ca specializare secundară sociologia. După licența din 1991 am obținut diploma de filozofie-sociologie.

Din toamna lui 1991 mi-am început cariera universitară, ca preparator, la nou structurată catedră de sociologie a Universității Babeș-Bolyai, începând să seminarizez la materiile de introducere în sociologie și teorii sociologice clasice, incluse de atunci în norma mea. În curând am preluat materia, pe atunci introdusă în curricula de sociologie: sociologia etnicității și a relațiilor interetnice. Momentul a fost consonant cu interesele mele de cercetare de atunci, marcând orientarea mea de cercetător, lista mea de publicații și activitatea mea de instituționalizare a cercetării.

Titlul de doctor a fost obținut în 2002 cu o teză cu titlul LIMBĂ, ETNICITATE, IDENTITATE, având ca și conducător inițial pe profesorul Gáll Ernő, teza fiind finalizată și susținută cu profesorul Vasile Muscă. Preocuparea, și desigur cursul bazat pe teza de doctorat comunicare, sociolingvistică și politici lingvistice fiind inițiat (și neîntrerupt de) atunci.

Activitatea mea în domeniul instituționalizării cercetării l-am început în 1993, devenind membru fondator al Centrului de Cercetare a Relațiilor Interetnice, un atelier de cercetare care a funcționat deopotrivă ca laborator în cadrul catedrei de sociologie și asociație de cercetare. În acest cadru am activat ca cercetător, director adjunct, director coordonator de programe de cercetare până în 2007. În cadrul mai multor programe instituționale și colaborări internaționale am avut oportunitatea să abordez mai multe aspecte din domeniul cercetării etnicității și relațiilor interetnice: căsătorii mixte etnic, etno-politică, sondaje privind relațiile interetnice, multilingvism minoritar, precum și migrația etnică. În legătură cu această ultimă preocupare de cercetare am dezvoltat cursul masteral de migrație internațională și piața muncii.

Dincolo de aspectele legate strict predare și cercetare am fost activ și în ceea ce privește managementul academic. Am fost între primii angajați la linia maghiară de la sociologie, asumând mai multe aspecte de gestionare și management academic. Mai mult, mă număr între fondatorii revistei de sociologie în limbă maghiară Erdélyi Társadalom (Societatea Transilvană), care funcționează din 2003 și al cărui redactor șef am fost la început. În 2001 am devenit prodecan la nou înființata Facultate de Sociologie și Asistență Socială (până în 2007-ig), devenind în 2013 profesor universitar în cadrul acesteia.

Din 2007 conduc Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale o instituție publică înființată în anul respectiv la Cluj.

Adresă:
Clădirea Sociologica, str. Dostoievski, nr. 34
Birou:
Email:
Program audiență​

Programări pe email: istvan.horvath@ubbcluj.ro

Publicații

Proiecte

Membru al unei echipe de cercetare:

  • Membru în echipa de cercetare în perioada 2006-2008, în proiectul CEEX Disparități în utilizarea serviciilor de sănătate în regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Patternuri și cauze socioeconomice, director de proiect prof. univ. dr. Livia Popescu.
  • Asistent interdisciplinar – management ştiinţific în perioada 2011-2012, în proiectul POSDRU Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorală.
  • Partener principal Filiala Cluj Napoca a Academiei Române.

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială