Număr de credite: 3
Cod: ALR3429
Predare: curs 2h
Limba de predare: română
Tip: disciplină opțională, semestrul 3, 5, nivel licenţă, specializarea Antropologie, Sociologie, Resurse Umane
Antropologia politicilor publice este o abordare metodologică relativ recentă care îmbină varii elemente etnografice adaptate în funcție de tema cercetării. Astfel, în spiritul antropologiei politice, cu care este înrudită, APP aduce avantajul unei deschideri către studiul puterii, atât în verticalitatea, cât și în orizontalitatea sa. Concretizarea sa în câmpul antropologic este simultană cu – și în reacție critică la – apariția managementului public ca mod de lucru al instituțiilor publice în anii 1990. Prezentarea politicilor publice ca acte neutre, obiective și raționale este un element esențial al puterii politice. Scopul acestui curs este dezvrăjirea antropologică a muncilor instituționale și revizuirea lor ca forme de practici sociale studiabile. APP împărtășește rădăcini comune cu studiile despre stat, politică, instituții, dezvoltare, spațiul juridic și legiferare, și studiul organizațiilor. Producția de politici publice e o zonă în continuă transformare, noi actori fiind direct interesați de participare la proces, în special zona asociativă, cât și instituții publice sau companii comerciale. Astfel, cunoștințele însușite la acest curs lărgesc considerabil sfera profesională a participanților înspre, de exemplu, zonele de politici urbane, de locuire, sociale, educaționale, de mediu, de muncă sau culturale.
Tematici:
1. Introducere: structura cursului, tematicile, evaluare
2. De la politică la politici: ce este o politică publică și cum se studiază?
3. A studia de sus în jos și de jos în sus
4. Documentul ca artefact etnografic
5. Observația și interviul în antropologia politicilor publice
6. Producții juridice: hotărâri, legi, regulamente
7. Evaluare intermediară – termen transmitere lucrare
8. Cercetarea de arhive și cartarea instituțiilor
9. Actori vechi și noi în politici publice: stat & ONG-uri și apariția expertizei
10. Participare cetățenească în politici publice: între nevoie și obligație
11. Discuție despre proiectele finale de curs
12. Reprezentări ale birocrației în artă
13. Discuție aplicată pe o politică la alegerea participanților
14. Recapitulare și feedback final pe proiecte
Prezența este obligatorie la 8 din 14 întâlniri – facem prezența. Întâlnirea nr. 7 nu este cu prezență fizică, timpul respectiv fiind dedicat finalizării lucrării intermediare.
Evaluare intermediară – 4 puncte: Text de o mie de cuvinte ca răspuns la trei întrebări predefinite. Întrebările vor avea rol de ghidaj în compararea a două texte (articole/capitole) la alegere dintr-o listă mai largă. Textele și întrebările vor fi comunicate în săptămâna nr. 3.
Evaluarea finală – 6 puncte: elaborarea unui proiect de cercetare, 1000 cuvinte: descrierea temei, alegerea studiului de caz, recenzia literaturii, propunerea metodologiei, cât și pretestarea a două instrumente de cercetare. Proiectele de cercetare vor fi transmise în scris și prezentate oral în timpul sesiunii. La întâlnirea nr. 10 se va trimite un prim plan de idei de 300 de cuvinte pentru feedback și ghidaj.
Participarea la ambele evaluări este obligatorie. Se acordă 1 punct bonus pentru participare la discuții în baza textelor recomandate (0.33p X 3).
- Familiarizarea cu câmpul specific de cercetare al politicilor publice
- Îmbunătățirea aptitudinilor metodologice
Acest curs se studiază în următoarele programe:
B-dul 21 Dec. 1989 Nr. 128, Cluj-Napoca 400604
+ 40-264-42.46.74
+ 40-264-41.99.58
+ 40-264-42.46.74