9. Szociológus Napok Kolozsváron: A rendszerváltás 30 év után, az ifjúság és a munka változó világa

Posted in Események

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, a Max Weber Szakkollégium, a KAB Szociológia és Demográfiai Szakbizottság és a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) szervezésében 2019. április 15–17. között kerül sor a 9. Szociológus Napokra Kolozsváron, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A rendezvény 24 előadóval olyan tevékenységeket, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket foglal magába, melyekkel formális egyetemi keretek között nem találkozhatunk. Az idei előadások az aktuális, közéleti kérdéseket egy nagyobb, az 1989. évi rendszerváltás óta eltelt, mintegy 30 éves perspektívába helyezve tárgyalják. Az előadók között erdélyi és külföldi, főleg magyarországi szakemberek vannak, a társadalomkutató szakma ismert képviselői. A Szociológus Napok célja továbbá a szociológiai nézőpont széleskörű megismertetése, illetve a szociológus szakma népszerűsítése. A rendezvény célcsoportja viszonylag tág, a Kolozsváron élő értelmiségiek, fiatalok, diákok, akik a tárgyalt témák iránt érdeklődnek.

A rendezvény első napjának témája Visszatekintő: a rendszerváltás 30 éve, házigazda dr. Horváth István egyetemi tanár, az előadók között az erdélyi és magyarországi szociológiai mező ismert személyiségeit találjuk: Papp Z. Attila (MTA TK Kisebbségkutató Intézet, Bp.), Geambașu Réka (BBTE), Gregor Anikó (ELTE TÁTK, Bp.), Kiss Tamás (Kisebbségkutató Intézet, Kolozsvár), Veres Valér (BBTE). Az előadások a kisebbségi intézményrendszerre, etnikumközi viszonyokra, nemi egyenlőtlenségekre, valamint a magyarságtudatra és a nemzeti identitás kérdéseire vonatkozó kutatási eredményeket mutatják be az 1989-es rendszerváltozás óta eltelt évtizedekre visszatekintve.

A második nap témája Ifjúságkutatások a Kárpát-medencében, a nap házigazdája Veres Valér tanszékvezető egyetemi docens, az előadók pedig ismert ifjúságkutatók, egyetemi oktatók: Székely Levente, Bauer Béla, Prazsák Gergő magyarországi, valamint Szabó Júlia, Barna Gergő, Vita Emese erdélyi előadók, akik a kárpát-medencei  ifjúság helyzetéről, problémáiról tartanak előadásokat.

A napot egy kerekasztal-beszélgetés zárja, melyeknek témája: Ifjúságkutatások a Kárpát-medencében. Módszertani beszélgetés.  A kerekasztal célja körbejárni, milyen előnyei és nehézségei voltak az elmúlt évtizedek nagymintás ifjúságkutatásainak, hogyan lehet és (nem) kell vizsgálni az ifjúságot. Résztvevők: Bauer Béla, Barna Gergő, IIlyés Szabolcs (EMMI Budapest), Sólyom Andrea (Sapientia-EMTE Csíkszereda), Székely Levente, Szabó Júlia, Vita Emese (BBTE – NPKI Bp.), Veres Valér (moderátor)

A harmadik (HR nap) témája pedig Kihívások a változó munka világában. A program szervezői, házigazdái László Éva és Kerekes Kinga. Az előadások a munkaerőpiac változásairól, a bérkülönbségekről, munkakultúráról, valamint a humánerőforrás-értékelés és szervezés hazai és globális megoldásairól szólnak. Előadók: Csata Zsombor (BBTE), Magasházi Anikó (iASK Kőszeg – Mo.), Dezső Péter (menedzser, Goodwill Consulting, Kolozsvár), Pakot Ágnes (HR-szakértő, Roche Services Ltd.), Poór József (SZIE GTK), Horváth István (BBTE).

A rendezvényt az Erdélyi Társadalom-lapbemutató zárja, ahol a 2018/2. számot mutatják be: Geambașu Réka (lapszámfelelős, BBTE). Felkért hozzászólók: Bodó Julianna (Sapientia-EMTE, Csíkszereda) és Magyari Nándor László (BBTE),

A részletes programot, az előadások kivonatát és az előadók biográfiai adatait a rendezvény honlapján tekinthetik meg: https://szociologusnapok.ro/hu/

Helyszín: Kolozsvár, BBTE Sociologica épülete, Dosztojevszkij (volt Szántó/Plugarilor u. 34).