Önkéntesek versenye – 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önkéntesek versenye díjazottai

Név Értékelés Iskola neve Díj
Fazakas Emőke 10 Andrei Mureșanu Kollégium, Beszterce I. díj

 

 

Az utóbbi időszak válságai – pandémia, háborús helyzet – minden eddiginél inkább szükségessé tette az önkéntesek bekapcsolódását a szociális segítésbe.  Egy mosoly, egy biztatás, egy csésze meleg tea, az eligazító informálás, mind a társadalmi szolidaritás  nélkülözhetetlen gesztusai ezekben a helyzetekben. Az a jelenlét és odafordulás, amit ilyenkor az önkéntes adhat alkalom az empátia életszerű tanulására és gyakorlására is. A jelen verseny mindazoknak szól akik ezt a kihívást kipróbálták.

A versenyről: A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete a 2014–2015-ös tanévtől kezdődően évente hirdet meg esszéversenyt, amelynek győztesei a díjak mellett előnyt élveznek a szociális munka szakra való felvételi vizsgán, illetve később ösztöndíjak megszerzésénél.

 

Te voltál már önkéntes valamilyen szociális területen?
Szeretnéd a segítő munkát nagyobb szakértelemmel végezni?  
Az Önkéntesek versenyét neked találták ki!

  • Hol, kikkel, kik számára és hogyan nyújtottál segítséget?
  • Mi motivált téged abban, hogy önkéntességet vállalj?
  • Milyen szociális problémák jelentek meg a kliensek esetében?
  • Tevékenységednek milyen hatása volt a klienseid számára?
  • Milyen volt számodra ez a tapasztalat és milyen hatása volt akkor és azutáni életedre?
  • Mit tanultál az önkéntességből?

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik önkéntes munkát folyatattak és tapasztalataikat megosztanák egy esszé formájában, a megadott kérdések mentén.

Mit várunk?

Az Önkéntesek versenyének keretében olyan témájú esszéket (3-5 oldal) kérünk beküldeni, amelyek egy szociális területen (iskolák, szociális állami vagy nonprofit szervezetek által) megvalósított önkéntes tevékenység személyes tapasztalatairól számolnak be.

Az esszéket a kitöltött jelentkezési űrlap és az önkéntességi igazolások kíséretében a edit.vilk@ubbcluj.ro címre kérjük küldeni legkésőbb 2022. április 28-ig.

Miért éri meg pályázni?

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket a szociális munka szakra. Az összes 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy felvételikor ez a jegye helyettesítse az érettségi jegyét.

A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak az Intézetünk által szervezett Szociológus Napok rendezvényre, ahol bemutathatják esszéiket.

A díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.


Üdvözlettel,  

A Magyar Szociológia és Szociális munka Intézet oktatói

 

Beiratkozási űrlap

Versenyszabályzat