A kar
Keresés
Close this search box.

Venczel József esszéverseny – 2021

A világjárvány gyökeresen felforgatta a korábban természetesnek tekintett életünket. Gyakorlatilag egyik-napról a másikra teljesen átrendeződtek a mindennapjaink, lényegesen megváltozott a munka, a tanulás, a szabadidő, a kultúra, a szerelem világa. Felértékelődött a digitális kommunikáció, ami a gazdaság és az oktatás meghatározó elemévé vált és vélhetőleg marad is ...

Válsághelyzet – kihívások, győzelmek és veszteségek

A világjárvány gyökeresen felforgatta a korábban természetesnek tekintett életünket. Gyakorlatilag egyik-napról a másikra teljesen átrendeződtek a mindennapjaink, lényegesen megváltozott a munka, a tanulás, a szabadidő, a kultúra, a szerelem világa. Felértékelődött a digitális kommunikáció, ami a gazdaság és az oktatás meghatározó elemévé vált és vélhetőleg marad is. (Átmeneti?) érték lett a fizikai távolság. A gazdasági szerkezet átalakult, egész ágazatok álltak le (mint a kultúra- és szórakoztatóipar, turizmus, légifuvarozás, sport), újak pedig robbanásszerűen növekedtek (online boltok, szállítás, digitális kommunikáció, streaming, gyógyszergyártás), miközben a politikai gyakorlatok és államközi viszonyok is módosultak.

A kijárási tilalom, a szigorú korlátozások sokáig a négy fal közé szorították az élet minden területét, ami után még mindig nem lehetett visszatérni a korábbi állapotokhoz. Ez a sokk számos más társadalmi problémát teremtett: nőttek a családon belüli egyenlőtlenségek, sokan elvesztették a munkájukat, megnőtt a válási arány, társadalmi csoportok radikalizálódtak, s az erőszak mértéke is megnövekedett, nőtt a digitális szakadék, sérült az oktatáshoz való hozzáférés, valamint fokozódott a kockáztatott társadalmi csoportok leszakadása, csökkent a társadalmi bizalom mértéke, nem beszélve az olyan tömeges ellenreakciókról, mint a vírustagadás vagy oltásellenesség. Mindezek mély nyomot hagytak, aligha mindenkinek van valamilyen személyes tapasztalata, élménye. A szakértők máris egy Covid- és Quarantén nemzedékről írnak.

Esszéfelhívásunk célja körül járni ezt a komplex jelenséget. A 2021-es Venczel József verseny keretében olyan esszé jellegű írásokat várunk, amelyek a középiskolás diákok személyes Covid-krízis tapasztalatait fogalmazzák meg.

Néhány irányadó kérdés, amire reflektálni lehet a beküldendő szövegekben:

  • Milyen pozitív és negatív tapasztalataitok vannak a járvány időszakában? Milyen hozadéka van a jelenlegi történéseknek? Hol, milyen területeken (online oktatás/tanulás; családi, baráti, szerelmi, közösségi kapcsolatok)?
  • Hogyan éltétek meg a bezártságot?
  • Mit jelent egy mai tinédzsernek a társadalmi távolságtartás?
  • Milyen a gyógyulás és a gyász a járvány alatt?
  • Milyen veszteségek illetve egyéni és közösségi kapaszkodók léptek életbe?
  • Hogyan látjátok a jövőt? Mi ad okot az optimizmusra?

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit kell írni?

A verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyek terjedelme 1000–1500 szó között legyen, és amelyek a fenti vagy azokhoz kapcsolódó kérdésfelvetésre reagálnak.

Az esszéket a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében a edit.vilk@ubbcluj.ro címre kérjük küldeni legkésőbb 2020. április 12-ig. 

Miért éri meg pályázni?

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket a szociológia, antropológia és szociális munka szakokra. Az összes 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy e szakokra való felvételikor e jegye helyettesítse az érettségi jegyét.

A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak az Intézetünk által szervezett Szociológus Napok rendezvényre, ahol bemutathatják esszéiket.

A díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.


További információk megtalálhatóak az alábbi linken:

https://socasis.ubbcluj.ro/hu/category/kozepiskolasoknak/venczel/


Üdvözlettel,

A Magyar Szociológia és Szociális munka Intézet oktatói

 

Jelentkezési űrlap

Venczel-szabályzat 2021

 

Share

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială