A kar
Keresés
Close this search box.

Venczel József esszéverseny – 2022

„Ezek a mai fiatalok túl hamar kezdik az életet!” A felnőtté válás meghatározó életeseményei ...

„Ezek a mai fiatalok túl hamar kezdik az életet!” A felnőtté válás meghatározó életeseményei

 

Bár a tizennyolcadik születésnap vízválasztó, a felnőtté válás nem egyszeri esemény, hanem egy  hosszas folyamat, amelynek során többé-kevésbé tudatosított fordulópontok, meghatározó események révén válunk felnőtté.

A társadalomkutatók sok szempontból és több dimenzióban is leírják ezeket az életeseményeket.

Egyrészt, a társadalom szempontjai szerint ilyen esemény a kötelező oktatás befejezése, esetleg egyetemi diplomaszerzés, majd az első stabil munkahely. Másrészt, a családi életciklus szempontja szerint: leválás a szülői családról, családalapítás, gyermekvállalás.

Számítanak ugyanakkor azok a mikro-történések is (talán kevésbé meghatározóan vagy látványos eseményként), amelyek megalapozzák a nagyobb eseményeket. Ezek az autonóm életvitel kialakításának kisebb történései, mint például:

A személy saját megjelenésének önálló kialakítása: az öltözködési stílus, a frizura vagy akár a hajfestés, a smink, a piercing, az állandó tetoválás.

A saját, zavartalan élettér: a saját ízlés szerint berendezett szoba, ahová kopogtatást követő „Igen!” után jöhetnek be a szülők.

A szülői ellenőrzés alól fokozatosan kivont társasági élet: az első buli, amelyik nem gyerekzsúr, aztán az első éjszakába nyúló vagy akár többnapos parti. Fesztiválozás vagy nyaralás, csak a haverokkal.

Nem könnyű. Hisz folyamatos a vita, hogy mi a helyénvaló és minek, mikor az ideje. (A szülők szerint általában minden „Még túl korai.” „Nem az én házamban.” „Majd amikor nagykorú leszel.”).

Esszéfelhívásunk célja körül járni ezt a komplex jelenséget. A 2022-es Venczel József-versenyben olyan esszé jellegű írásokat kell beküldeni, amelyekben a középiskolás diákok saját generációjuk felnőtté válásának az életeseményeire reflektálnak.

Melyek a meghatározó életeseményei a felnőtté válás folyamatának?  A ti generációtok esetében ezek mikor (általában hány éves korban) következnek vagy következtek be? Milyen általában a szülők hozzáállása? Egyetértetek azzal, hogy ez a generáció „túl hamar kezdi az életet”?

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit  várunk?

Az esszék terjedelme 1000–1500 szó között legyen, és tartalma kapcsolódjék az előbbiekben megfogalmazott kérdésekhez.

Munkáitokat szövegszerkesztőben (doc. vagy docx. formátumban), a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében várjuk a edit.vilk@ubbcluj.ro címre legkésőbb 2022. április 27-ig. Általános formázási követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5 sorköz, sorkizárt igazítás.

Miért éri meg pályázni?

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket az egyetemre, a szociológia, antropológia vagy szociális munka szakokra. A 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy e szakokra való felvételikor ez a jegye helyettesítse az érettségi jegyét.

A legjobb dolgozatok szerzőit meghívják az intézet által szervezett Szociológus Napok rendezvényre, ahol bemutathatják esszéiket.

A díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.

 

További információk megtalálhatóak az alábbi linken:

https://socasis.ubbcluj.ro/hu/category/kozepiskolasoknak/venczel/

Üdvözlettel,

A Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

 

Jelentkezési űrlap

Venczel-szabályzat 2022

Share

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială