A kar
Keresés
Close this search box.

Venczel József esszéverseny – 2023

Kedves Versenyzők!

A Venczel József verseny országos, döntő szakaszára 14 versenyző jutott tovább. Ezúton is gratulálunk nekik!

A döntő szakasz megrendezésére 2023. május 9-én, kedden 12 órától kerül sor. Ennek részleteiről a résztvevőket külön e-mailben kiértesítjük.

A dolgozat (esszé) bemutatására, megvédésére az alábbi sorrendben kerül sor (véletlen generálta sorrend– kérésre kis mértékben változtatható):

sorsz. időpont
1. 12.00-12.10
2. 12.12-12.20
3. 12.20-12.30
4. 12.30-12.40
5. 12.40-12.50
6. 12.50-13.00
7. 13.00-13.10
8. 13.10-13.20
9. 13.20-13.30
10. 13.30-13.40
11. 13.40-13.50
12. 13.50-14.00
13. 14.10-14.20
14. 14.20-14.30

Köszönjük, hogy jelentkezett a versenyünkre. Gratulálunk az eddigiekhez, és sok sikert kívánunk a döntőben is! A döntő szakasz eredményeit és a díjazottakat a zsűri, a sorszámok alapján, itt teszi közzé, a valamint a Szociológus Napok második napjának kezdetén kihirdetik az eredményt!

 

 

 

Válságok küszöbén: tehetünk ellene vagy egyszerűen csak nem kell felnézni?

 

A jelenlegi globális válságok (pandémia, háború, energiaválság, gazdasági recesszió) közepette alig jut megfelelő figyelem a klímaváltozás, egyesek szerint egyenesen klímakrízis problémakörére. Pedig tény, hogy az elkövetkező időszakban az emberiségnek meg kell birkóznia ezzel a mega-kihívással, hiszen a forró és száraz nyarak, az egyre hevesebb viharok és a későn érkező telek máris a valóság részei, illetve a „csak” 1,5 Celsius fokos hőmérsékletnövekedés elérése sajnos már lehetetlen. A tét lassan az emberi társadalmak túlélése. „Nincsen olyan, hogy ingyen ebéd” – a gazdasági növekedésnek, a kényelemnek és a felfokozott fogyasztásnak megfizetendő ára van, ami most kezd látszani. Az emberi társadalmak a rohamosan fejlődő technológia eszközével egyfajta „háborút vívnak” a természettel, de hosszú távon a természetet nem lehet legyőzni. Az átalakul, de nem mindegy, a társadalmak hogyan tudnak majd alkalmazkodni, ha egyáltalán tudnak.

Bár a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a környezeti méltányosság fogalmai sztárkifejezések lettek, az érdemi cselekvés még várat magára. Ugyanis a politikum még mindig képtelen egy határozott álláspontot kialakítani, a globális összefogás illúziónak tűnik, a szélsőséges erők pedig egyenesen a probléma létét tagadják; az átlagemberek meg egyszerűen mással foglalkoznak. Mintha a Ne nézz fel elfogadható gyakorlat vagy megoldás volna…

Ha semmi sem változik, a klímakrízis hatására a gazdasági szerkezet is módosul, városok lesznek lakhatatlanok, a demokratikus politikai berendezkedés soha nem tapasztalt nyomás alá kerül, klímamenekülők százmilliói kelnek majd útra, s elindul az életbevágóan fontos erőforrások (tiszta levegő, termőföld, egészséges víz, biztonságos lakóhely vagy egészséges étel) iránti globális küzdelem.

Nem véletlen, hogy a klímakrízis elsősorban a fiatalokat aggasztja, a klímaaktivizmus főszereplői is fiatalok. A klímaszorongás egy elismert betegség lett, ami sajnos a fiatalok között a legelterjedtebb. Számukra valóban kulcskérdés a jövő.

Esszéfelhívásunknak az a célja, hogy a szerzők járják körül ezt a komplex jelenséget. A 2023-as Venczel József verseny keretében tehát olyan esszéket várunk, amelyekben a középiskolás diákok klímaválsággal kapcsolatos egyéni vagy családi tapasztalataikat, megoldási javaslataikat, akár félelmeiket vagy ellenkezőleg, a látott lehetőségeket fogalmazzák meg.

 

Alább néhány – csupán irányadó – kérdés, amelyre reflektálni lehet a beküldendő szövegekben:

  • Hogyan érzékelik-tapasztalják a klímaváltozás hatásait?
  • Hogyan élik meg a környezeti válságot mint a jelen egyik elhanyagolt problémáját?
  • Mit tesznek, ha tesznek, a mindennapokban a környezet védelméért?
  • Mit tehetünk általában egyénileg vagy kisebb közösségekben?
  • Hogyan látják a jövőt? Mi ad okot optimizmusra? Hát pesszimizmusra?
  • Hogyan mentenék meg a „világot”? Mit javasolnának a felelős döntéshozóknak?
  • Mit tennének, ha maguk is döntéshozók lennének?

 

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit várunk?

Az esszék terjedelme 1000–1500 szó között legyen, és tartalma kapcsolódjék az előbbiekben megfogalmazott kérdésekhez.

A pályamunkákat a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében várjuk a gyongyver.veres@ubbcluj.ro  címre legkésőbb 2023. április 30-ig. Általános formázási követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5-ös sorköz, sorkizárt igazítás.

Miért éri meg pályázni?

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szociológia, antropológia vagy szociális munka szakjaira. A 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy e szakokra való felvételikor ez a jegye helyettesítse az érettségi jegyét.

A verseny eredményeiről, a legjobb dolgozatokról tájékoztatót tartunk az intézet által szervezett Szociológus Napok rendezvényen, a  díjazott dolgozatok pedig megjelentethetők a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.

A Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Jelentkezési űrlap

Venczel-szabályzat 2023

 

 

 

 

Share

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială