Ne alăturăm colegilor de la Universitatea din București în oferirea unui ultim omagiu regretatului profesor de sociologie Lazăr Vlăsceanu. Activitatea sa academică rămâne un reper important pentru dezvoltarea sociologiei din România, iar spiritul său viu, animat de curiozitate și deschis spre idei noi, constituie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.
Dintre colaborările departamentului nostru cu distinsul profesor Vlăsceanu, menționăm în mod special elaborarea și implementarea proiectului de cercetare sociologică Structură de clasă și stratificare socială în România contemporană (2008-2011), finanțat de UEFISCDI prin PN-II și condus de Universitatea din București în parteneriat cu Universitatea din Oradea, CURS București și universitatea noastră. În calitate de director de proiect, domnul profesor Vlăsceanu a oferit un cadru profesional și colegial propice pentru succesul cercetării, care s-a concretizat într-o anchetă sociologică de anvergură, pe un eșantion multigenerațional adecvat pentru studiul proceselor de stratificare și mobilitate socială și o bază de date consistentă – Stratsoc 2010. Acest demers a continuat printr-o serie de publicații științifice notabile, cu valențe importante pentru politicile educaționale și sfera muncii.
Volumul Sociologie (Ed. Polirom, 2010) coordonat de domnul profesor Vlăsceanu rămâne un tratat-cheie pentru studenții din științele sociale și publicul interesat de sociologie, care adună texte de sinteză pentru state of the art în diversele ramuri ale sociologiei, având drept autori specialiști recunoscuți din spațiul academic din România. Meritul editorial se înscrie în linia sociologiei publice pe care regretatul profesor l-a practicat cu vocație și diplomație.
Similar altor sociologi ai generației sale, Lazăr Vlăsceanu a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București (1970) și a profesat drept cadru didactic la alma mater. Doctoratul său în Sociologie l-a obținut în 1976 la Institutul de Educație al University College London, în urma unui stagiu doctoral de trei ani (1973-1976). După schimbarea regimului politic în 1989, a devenit pentru scurt timp prorector al Universității din București (1990-1991) și apoi Secretar de Stat la Ministerul Educației (1991-1992). Alături de munca sa la Catedra de Sociologie a Universității din București, în perioada 1992-2008 a fost director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învățământul Superior (UNESCO-CEPES), fiind responsabil pentru managementul proiectelor privind autonomia universitară, asigurarea calității și acreditarea programelor universitare. În 2007, a făcut parte din comisia prezidențială coordonată de prof.dr. Mircea Miclea (Universitatea Babeș-Bolyai) care a elaborat raportul strategic România educației. România cercetării. În 2008 a devenit șeful Catedrei de Sociologie al Universității din București. Dincolo de activitatea managerială remarcabilă, a fost profesor conducător de doctorate, care a orientat profesional mai mulți dintre specialiștii de azi din domeniul sociologiei.
Dintre publicațiile cele mai relevante, amintim:
Volume de autor:
- Decision and Innovation in the Educational System: a Theoretical Exploration of Teachers’ orientations, PhD Thesis, London University, Faculty of Economics (Sociology), 1976 – tradusă în limba română ca Decizie și inovație în învățământ, Bucuresti, EDP, 1979, 322p.
- Metodologia cercetării sociologice. Orientări și probleme, Bucuresti, Editura științifică și enciclopedică, 1982.
- Metodologia cercetării sociale. Metode și tehnici, Bucuresti, Editura stiintifica si enciclopedica, 1986.
- Trends, developments and needs of the higher education systems of Central and Eastern European countries, Paris, UNESCO, 1992.
- Politică și dezvoltare. România încotro? Bucuresti, Editura Trei, 2001.
- Sociologie și modernitate. Tranziții spre modernitatea reflexivă, Iași, Polirom, 2007
- Universities and reflexive modernity. Institutional ambiguities and unintended consequences, Budapest & New York, CEU Press, 2010.
- Introducere în metodologia cercetării sociologice, Iași, Polirom, 2013.
Contribuții în volume coordonate:
- Indicatori şi surse de variaţie a calităţii vieţii, (co-autor), Bucureşti, Editura Academiei RSR, 1984 (coordonator: Cătălin Zamfir)
- Teacher training in educational technology. A comparative analysis, (editor and coautor), UNESCO, 1986.
- Învăţarea şi noua revoluţie tehnologică, (coautor – în colaborare cu Ioan-Iovit Popescu), Bucureşti, Editura Politica, 1988.
- Structuri, strategii şi performanțe în învăţământ, (coautor si coordonator), Bucureşti, Editura Academiei RSR, 1989.
- Academic Freedom and University Autonomy, (editor), UNESCO, 1992.
- Dicţionar de sociologie, (co-editor împreuna cu C. Zamfir si co-autor), Bucureşti, Editura Babel, 1993.
- Higher Education Reform în România. A Study, (co-author), UNESCO, 1994.
- Internationalization of Higher Education: An Institutional Perspective, (coautor), UNESCO, 2000.
- Democraţia ca proces. Alegerile – 2000, (coautor) Bucureşti, Editura Trei, 2001.
- Institutional Approaches to Teacher Education within Higher Education in Europe: Current Models and New Developments (co-editor), UNESCO, 2003.
- From Words to Action. Approaches to a Programme, (coautor), UNESCO, 2002.
- Indicators for Institutional and Programme Accreditation in Higher/Tertiary Education (co-editor), UNESCO, 2004.
- Quality Assurance and Accreditation. Glossary of Basic Terms and Definitions, (coautor), UNESCO, 2004.
- The Rising Role and Relevance of Private Higher Education in Europe, (co-editor), UNESCO-CEPES and Cluj University Press, 2007.
- Demographics and Higher Education in Europe – Institutional Perspectives, (co-editor and author), UNESCO-CEPES, 2008.
- Sociologie, Iași Polirom, 2010 (coordonare si studii de autor).
- European Higher Education at the Crossroads, 2 vol., Heidelberg, Springer, 2012, (co-editor with: Adrian Curaj, Peter Scott, Lesley Wilson).
- Retele sociale pentru administratia publica. Manual de analiza a retelelor sociale pentru administratia publica din Romania, Bucuresti, 2014 (în colaborare cu M.G. Hâncean si C. Lazar).
- Modernitatea românească (co-autor cu M.G.Hâncean), Editura Paralela 45, 2014.
Transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate, prietenilor și colegilor. Vom păstra memoria sa cu gratitudine și respect.