Facultate
Caută
Close this search box.

Asistenţă socială şi economie socială

Ideea de bază a acestui program masteral este transpunerea cunoştinţelor de specialitate ale domeniului economico-administrativ în practica organizațiilor sociale şi a activităţii de asistenţă şi incluziune socială în general. Această specializare este cu atât mai relevantă în contextul României, cu cât sectorul economiei sociale este puțin dezvoltat, legislația în domeniu încă nu a fost promulgată iar dezvoltarea întreprinderilor de economie socială este în consonanța cu evoluțiile de la nivelul Uniunii Europene. Programul este interdisciplinar şi se adresează absolvenților de asistență socială, științe economice, sociologie, științe juridice, știinţe politice și administrative, științele comunicării, dar și specialiștilor aflați deja în sistemul de asistență socială.
Este derulat în colaborare cu instituţii de învăţământ superior din Uniunea Europeană: University of Applied Scieces- FH Campus Wien, University of Applied Sciences, Munchen, Debrecen University, Ostrava University, Trnava University, Katowice University.
Fiind un program de Învățământ la distantă, procesul educațional este caracterizat prin programe de pregătire ale căror componente sunt: utilizarea de resurse specifice învățământului informatizat, sisteme de comunicare la distanță, sistem tutorial, precum și autoinstruirea și autoevaluarea.
Oferă un cadru flexibil de învățare pentru toate persoanele, indiferent de vârstă, care doresc să-și îmbunătățească abilitățile, cunoștințele și competențele cu scopul de a fi competitivi într-o societate bazată pe cunoaștere.
Oferă o eficiență didactică ridicată pentru persoanele ce se află deja pe piața muncii, care doresc continuarea studiilor în mediul academic.
Platforma eLearning a UBB oferă studenților care optează pentu învățământul la frecvență redusă, acces rapid la mijloacele de învățare și predare interactivă.
Întâlnirile cu cadrele didactice se derulează în format hybrid (față în față și/sau online), și se realizează de câteva ori pe parcursul unui semestru, la sediul facultății/online, de regulă în zilele de vineri după-masa și sâmbăta.
Examenele și colocviile se susțin în format fizic, la sediul facultății.
La începutul fiecărui semestru, studenții primesc acces la suporturile de curs pentru fiecare disciplină în parte, material auxiliare, ce vin în sprijinul activității de învățare.
Studenții au posibilitatea de a ține legătura atât cu cadrele didactice cât și cu Secretariatul în permanență, prin intermediul e-mail-ului. Fiecare an de studiu are câte un tutore de an (cadru didactic).

Obiective

Obiectivele specifice ale acestui program masteral sunt:
  • furnizează competenţe în vederea planificării, înfiinţării şi conducerii de entităţi de economie socială,
  • încurajează cercetarea empirico-ştiinţifică, precum şi dezvoltarea de noi concepte şi modele în asistenţa socială şi economia socială,
  •  înţelegerea şi reflectarea evoluţiilor europene şi a impactului acestora asupra domeniului economiei sociale şi asistenţei sociale.

Competențe dobândite

Sintetizăm câteva aspecte incluse în oferta de formare: cunoştinţe despre economia socială şi asistenţa socială; cunoştinţe de management financiar, contabilitate şi analiza costurilor; dezvoltarea capacităţii de analiză a problemelor şi politicilor sociale; competenţe de muncă în proiecte interculturale; pregătire în implementarea şi evaluarea programelor şi serviciilor sociale; empowerment pentru a transforma spiritul antreprenorial în acţiune antreprenorială;  oportunităţi de interacţiune cu modele de bună practică în domeniul economiei sociale din Europa (lectori internaţionali şi stagii de formare la instituţii europene partenere) dar şi spaţii de învăţământ şi cercetare în laboratoare amenajate şi echipate. Oportunităţile profesionale sunt variate: managementul întreprinderilor sociale, coordonarea  organizaţiilor neguvernamentale, consilierea în domeniul economiei sociale, coordonarea şi evaluarea serviciilor sociale şi a programelor de dezvoltare economico-socială, consultanţă pentru proiecte europene, managementul proiectelor, dezvoltarea antreprenoriatul social.

Discipline studiate

Discipline obligatorii

Discipline obligatorii de practică

Discipline opționale

No items found.

Cariere posibile

Consilier de dezvoltare antreprenorială, Specialist în angajarea asistată, Asistent de cercetare în asistența socială.

Navigare rapidă

Ce spun alumni

Accessibility Toolbar

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială